© BELGA

Seppe Smits is succesvol geopereerd aan de knie: snowboarder staat voor lange revalidatie

Snowboarder Seppe Smits werd maandag geopereerd aan de kraakbeenletsels in de knie die hij opliep op de voorbije Winterspelen in Pyeongchang. Smits staat nu voor een revalidatie van zes tot negen maanden.

“De operatie is goed en zonder enige complicatie verlopen”, liet Johan Bellemans, hoofd van de medische staf van Team Belgium in Pyeongchang, weten. “Tijdens de ingreep werden de vastgestelde kraakbeenletsels aan de knie hersteld door middel van een stamcelprocedure. De operatie zelf heeft ongeveer 80 minuten geduurd. Nu volgt een revalidatie van 6 tot 9 maanden waarbij de eerste 6 weken absoluut steunverbod geldt. Daarna nog eens 6 weken partiële steunname. Seppe Smits zal dus pas terug mogen springen bij aanvang van het komende winterseizoen.”

“Twee maanden geen enkele dag pijnvrij”

Smits zelf hoopt volgende winter zonder pijn opnieuw te kunnen snowboarden. “Ik heb de afgelopen twee maanden geen enkele dag pijnvrij op mijn board gestaan. Deze operatie heeft dus absolute prioriteit gekregen. Ik wou ze zo snel mogelijk laten uitvoeren om tegen volgende winter zonder pijn en met een sterke knie de wedstrijden te kunnen hervatten. Qua timing is dit wellicht het minst slechte moment, de meeste atleten nemen na de Spelen een lange zomerbreak. Alleen zal die voor mij gericht zijn op revalideren in plaats van ontspanning en alternatieve sporten. Maar ik kijk al heel hard uit naar volgend seizoen.”

In Pyeongchang haalde Smits één olympische finale, in de slopestyle. Daarin werd hij tiende.