© AFP

Amerikaanse ambassade in Ankara dicht na alarm over Islamitische Staat

De Turkse autoriteiten hebben maandag de veiligheidsmaatregelen in de hoofdstad Ankara aangeschroefd en hebben een operatie gelanceerd tegen veronderstelde militanten van terreurorganisatie Islamitische Staat (IS), na een Amerikaans ‘veiligheidsalarm’, zo hebben Turkse media gemeld. De Amerikaanse ambassade is gesloten.

Wle

Er zijn maandag twaalf mensen aangehouden terwijl er in een onderzoek naar IS nog eens acht aanhoudingsbevelen zijn uitgevaardigd, meldde het staatspersbureau Anadolu.

Volgens de krant Hürriyet zijn de arrestaties een uitvloeisel van de aankondiging van de Amerikaanse ambassade zondag dat ze maandag gesloten zou zijn ‘vanwege een veiligheidsalarm’. Amerikanen zijn aangeraden het gebouw en samenscholingen te vermijden.

Anadolu rept niet over dit Amerikaans alarm en meldt dat de operatie “voorzien was”. De arrestanten, die een ‘buitenlandse nationaliteit’ hebben, werkten aan het rekruteren van strijders voor IS en hadden contacten met de ‘gevechtszones’.

De gouverneur van Ankara heeft maandag in een communiqué bijkomende veiligheidsmaatregelen aangekondigd na door de Amerikanen doorgespeelde inlichtingen omtrent het risico op een aanslag tegen die diplomatieke vestiging of plaatsen waar er Amerikanen zijn.

De laatste jaren was Turkije het toneel van meerdere bloedige aanslagen, toegeschreven aan of opgeëist door Koerdische militanten dan wel IS.

In 2013 was de Amerikaanse ambassade in Ankara het doelwit van een zelfmoordaanslag die door een extreemlinkse groepering is opgeëist. Een Turkse bewaker kwam om.