© kma

Meisje dat geld komt ronselen voor "vakanties zieke kinderen" besteelt 90-jarige dame met list

De negentigjarige Augusta uit Pulle werd vorige week zaterdag in haar eigen huis bestolen door een jong meisje dat zogezegd geld voor zieke kinderen kwam ronselen.

Kristin Matthyssen

Augusta woont in de Boudewijnlaan. “Ik zat zaterdag rond 14u in mijn koepel achteraan van het zonnetje te genieten. Plots kwam een meisje binnen. Ik ben zelf slecht ter been en bleef in mijn zetel zitten. Ik schat dat ze ongeveer 20 jaar oud was. Ze vroeg of ik geld wilde geven om zieke kinderen op vakantie te kunnen laten gaan.”

Augusta legde uit dat ze dat liever niet deed. “Ik heb zelf een andersvalide zoon en steun liever de dingen waar hij mee bezig is. Een mens geeft al zo dikwijls iets voor goede doelen. Vervolgens toonde ze mij een papier met allemaal adressen waarop bedragen van 10 en 20 euro stonden, om te laten zien dat andere mensen wel steun hadden gegeven.”

Augusta was niet te vermurwen. ”Ik zie ook maar uit één oog en kon niet goed lezen wat daar allemaal stond geschreven. Vervolgens vroeg ze mij of ze haar bidon water aan mijn kraan mocht vullen. Daar had ik niks op tegen. Ik heb haar getoond waar de keuken is en ben zelf blijven zitten. Toen ze opnieuw in de koepel kwam, heeft ze nog een babbel gedaan.”

Augusta had niet in de gaten dat ze om de tuin was geleid. Dat bleek pas 's anderendaags, toen haar dochter langskwam. “Ze doet mijn geldzaken en vroeg hoe het kwam dat mijn portemonnee leeg was. Die lag in de keukenschuif. Er was een aanzienlijke som verdwenen. Daarna merkte mijn dochter dat ook mijn juwelen verdwenen waren. Die lagen in een tinnen schaal op de kast. Zelfs de trouwringen van mijn ouders heeft ze gepikt. Dat vind ik heel erg. Mijn kinderen zeggen dat ik te goedgelovig ben en ik moet hen gelijk geven. Daarom wil ik anderen verwittigen.”

Het meisje had lang zwart haar, droeg een grijze broek, donkere jas en opvallende oranje loopschoenen. Twee buren hebben haar op de oprit zien gaan. Een jongeman wachtte het meisje buiten op de straat op. “Ze sprak Nederlands, maar ik verstond haar moeilijk. Ik dacht dat ze misschien zelf wat gehandicapt was. Ze wees ook naar haar keel”, zegt Augusta.

Augusta's dochter deed via Facebook een oproep om eventueel nog andere personen te vinden die slachtoffer werden van de oplichterstruc. Tips zijn welkom bij politie Zara op 03.485.65.11Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio