Politie zat terrorist Maalbeek heel dicht op de hielen

Khalid El Bakraoui. Foto: AFP

Politie zat terrorist Maalbeek heel dicht op de hielen

Print

22 dagen voor de aanslagen in Parijs heeft de federale politie een huiszoeking uitgevoerd bij Khalid El Bakraoui, de latere kamikaze in metrostation Maalbeek. Dat bericht De Morgen.

De Morgen kon de hand leggen op een samenvattend proces-verbaal dat beschrijft hoe El Bakraoui in de zomer van 2015 vrienden op pad stuurde om “zo veel mogelijk” laders voor kalasjnikovs te kopen. De speurders tapten zijn telefoon af, schaduwden hem en fotografeerden hem tijdens een ontmoeting met een koper.

Op 21 oktober 2015 volgde een huiszoeking. Wapens werden niet gevonden, dus volgde geen aanhouding. Op zijn laptop troffen de speurders wel veel “oproepen tot jihad” en “foto’s van gekende terroristen”.

“Zekere graad van radicalisering”

Uit een ander pv blijkt dat een collega van de sectie terrorisme die op de hoogte werd gebracht, signaleert dat de betrokkene “een zekere graad van radicalisering” heeft. Maar verder gebeurt er niets.

Waarom gingen niet alle alarmbellen af? “Het was in die dagen niet uitzonderlijk dat mensen die wij beschouwden als ‘klassieke criminelen’ dweepten met IS”, zegt een bron bij de cel terrorisme. Hij wijst erop dat er in die periode 120 mensen werden gearresteerd vanwege mogelijke IS-sympathieën.