Als abonnee kan je dit plusartikel lezen

Abonnee worden? Kies je leesformule >

Tien binnen- en buitenlandse filmparels op groot formaat

Een scènebeeld uit de politiek incorrecte documentaire 'Ni juge, ni soumise'. Foto: YouTube

Tien binnen- en buitenlandse filmparels op groot formaat

Omdat het niet altijd Netflix en binge watching moeten zijn: tien binnen- en buitenlandse filmparels die u dit weekend op groot formaat kan bewonderen in en rond de stad. Van excentrieke rechters over jarige animatiepersonages tot een schaatster die over één nacht ijs gaat: ze flaneren dit weekend allemaal over het witte doek. Komt dat zien!

On Body and Soul

Mária gaat aan de slag in een slachthuis in Boedapest. De introverte Mária gedraagt zich opvallend anders en al snel start het geroddel. De enige tot wie ze toenadering zoekt, is haar baas Endre. Ondanks de gesloten karakters van beiden leren ze elkaar steeds beter kennen en ontdekken ze dat ze ‘s nachts hetzelfde dromen. Ze zijn met stomheid geslagen. Hun relatie verandert als ze overdag samen hun dromen naspelen.

Praktisch: op 2/03 (18u) in Cinema Zuid, Waalsekaai 47, Antwerpen. Tickets kosten 5 euro. www.cinemazuid.be

 

La Pointe Courte

De film verweeft twee verhalen: het ene volgt een jong paar op bezoek in een mediterraan vissersdorp om er te beslissen of ze al dan niet zullen samenblijven, het andere de bewoners van het dorp, arme vissers in hun strijd voor het dagelijks bestaan. De film loopt vooruit op Hiroshima Mon Amour, iets wat Alain Resnais later ook erkend heeft.

Praktisch: op 2/03 (20.30u) in Cinema Zuid, Waalsekaai 47, Antwerpen. Tickets kosten 5 euro. www.cinemazuid.be

 

Festa di laurea
Rimini, 1950. De voormalige werkgeefster van een bakker besluit haar villa te laten restaureren om er voor haar dochter een examenfeest te organiseren. Het meisje heeft echter nooit haar diploma behaald en heeft tegen haar moeder gelogen. Uit blinde verliefdheid leent de bakker geld voor de restauratie, zonder dat hij beseft dat hij door de vrouw en haar echtgenoot misbruikt wordt.

Praktisch: op 3/03 (15u) in Filmhuis Klappei, Klappeistraat 2, Antwerpen. De ticketprijs bedraagt 5 euro. www.klappei.be

 

Just Like Our Parents

Rosa woont met haar afwezige man en twee dochters in São Paulo. In plaats van zich te concentreren op haar roeping als toneelschrijfster, schrijft ze reclameteksten voor een bedrijf dat badkamers maakt. Op een dag krijgt ze een toch wel erg verrassende mededeling te horen en besluit ze te breken met haar gebruikelijke verplichtingen.

Praktisch: op 3/03 (20.15u) in Filmhuis Klappei, Klappeistraat 2, Antwerpen. De ticketprijs bedraagt 5 euro. www.klappei.be

 

Ni juge, ni soumise

Dit portret volgt de atypische en excentrieke rechter Anne Gruwez in het hart van het Brusselse gerecht. Criminele onderzoeken, getuigenverhoren en inspecties van de plaatsen delict: de regisseurs slagen erin daar te filmen waar niemand voordien kon komen. “Niet verontschuldigend en politiek incorrect. Je zal je ogen niet geloven”, blokletterde een Franstalige krant vorige week.

Praktisch: Praktisch: op 2, 3 en 4/03 in UGC, op verschillende tijdstippen. Tickets kosten 10,30 euro. www.ugc.be

 

Maria by Callas

40 jaar na haar dood vertelt de bekende operazangeres haar eigen verhaal aan de hand van nooit eerder geziene beelden en foto's, persoonlijke Super 8-films, eigen live-opnames, intieme brieven en zeldzame archiefbeelden waarin je Maria Callas voor het eerst in kleur achter de schermen ziet. In deze beelden zie je naast Callas ook Onassis, Marilyn Monroe, Alain Delon, Yves Saint-Laurent, J.F. Kennedy, Luchino Visconti, Winston Churchill, Grace Kelly en Liz Taylor.

Praktisch: op 2, 3 en 4/03 in UGC, op verschillende tijdstippen. Tickets kosten 10,30 euro (UGC) en 11,05 euro (Kinepolis). www.kinepolis.be en www.ugc.be

 

I, Tonya

Kunstschaatsster Tonya Harding is een natuurtalent. Niets lijkt haar selectie voor de Olympische Spelen in de weg te staan. Maar Tonya komt niet bepaald uit een rijke familie, en haar vulgaire outfits en gedrag zijn een doorn in het oog van de keurige schaatswereld. Omringd door idioten, met goede én slechte bedoelingen, beraamt Tonya een plan om wraak te nemen op haar grootste concurrente: Nancy Kerrigan. Eén van de grootste Amerikaanse schandalen is in de maak.

Praktisch: op 2, 3 en 4/03 in UGC, op verschillende tijdstippen. Tickets kosten 10,30 euro (UGC) en 11,05 euro (Kinepolis). www.kinepolis.be en www.ugc.be

 

De Buurtpolitie: De Tunnel

Terwijl De Buurtpolitie een diefstal van dynamiet uit een legerkazerne onderzoekt, wordt het korps ook geconfronteerd met klachten over grondtrillingen in een wijk. Dieren worden onrustig, mensen kunnen er niet van slapen. De agenten gaan op onderzoek, maar staan voor een mysterie. Tot ze in diezelfde wijk op een lange, diepe tunnel stoten. Wie heeft hem gegraven? Waar leidt hij naartoe?

Praktisch: op 2, 3 en 4/03 in UGC, op verschillende tijdstippen. Tickets kosten 10,30 euro (UGC) en 11,05 euro (Kinepolis). www.kinepolis.be en www.ugc.be

 

Cléo de 5 à 7

Het onderwerp: negentig minuten in het leven van een nachtclubzangeres die door de straten van Parijs dwaalt terwijl ze wacht op de uitslag van een kankertest. Elk triviaal voorval lijkt nu voor haar een bijzondere betekenis te krijgen. Ze ontmoet vrienden en vreemden, onder wie een jonge soldaat die op het punt staat naar de oorlog in Algerije te vertrekken.

Praktisch: op 4/03 (18u) in Cinema Zuid, Waalsekaai 47, Antwerpen. Tickets kosten 5 euro. www.cinemazuid.be

 

Buurman en Buurman (4+)

Buurman & Buurman bestaan 40 jaar. Dat wordt gevierd met nooit eerder in de bioscoop vertoonde afleveringen. Een uur vol inventief geklus met de stemmen van Kees Prins en Siem van Leeuwe. Buurman & Buurman is een compilatie kortfilmpjes over twee klunzige, maar altijd positieve buurmannen.

Praktisch: op 4/03 (9.30u) in Cinema Rix, de Gryspeerstraat 86, Deurne. Tickets kosten 8 euro. www.ccdeurne.be

 

 

Exclusieve artikels voor abonnees