© ISOPIX

Waarom denken mensen dat Peter Van de Veire homo is? Een expert geeft uitleg

Peter Van de Veire is een heteroseksuele man. Toch denken mensen maar al te vaak dat hij homo is. Maar hoe komt dat? Het Radio 1-programma ‘Nieuwe Feiten’ zocht samen met de MNM-dj naar een antwoord.

jdb

“Ze komen nooit aan mij vragen of ik een homo ben, maar ik lees het wel overal. Of de vraag wordt onrechtstreeks via collega’s gesteld”, zegt Van de Veire. “Al heb ik dat eigenlijk nooit vervelend gevonden.”

Maar waarom denken mensen dat hij homo is? “Ik wijt het aan mijn basishygiëne, al kan ik mij natuurlijk vergissen. Ik denk dat ik iets hygiënischer ben dan de gemiddelde vent. Voorts wordt het Eurosongfestival (Van de Veire presenteert elk jaar de liedjesshow, nvdr.) steeds gelinkt aan de gay-community, terwijl hetero’s daar ook mee bezig mogen zijn. Bovendien heb ik ook lang niets gezegd over mijn privéleven, waardoor die vermoedens nog meer gevoed worden. De mensen wisten lang niet dat ik drie volwassen dochters heb”, zegt de MNM-dj.

Hetero als norm

Arjan Bos, hoogleraar klinische psychologie, denkt dat het te maken heeft met onze heteronormatieve samenleving, waarin heteroseksualiteit als de natuurlijke toestand van de mens wordt beschouwd. “Wij hebben in onze maatschappij bepaalde gendernormen van hoe mannen en vrouwen zich moeten gedragen. Als je van die heteroseksualiteit afwijkt omdat je je wat vrouwelijker gedraagt, dan bekijken mensen je vreemd. Dan hoor je: die zal nog wel uit de kast komen. Mochten we ons niet in een heteronormatieve samenleving bevinden, zou je dus eigenlijk al helemaal niet uit de kast moeten komen.”

Van de Veire vindt het alvast gek dat hij zich steeds moet verantwoorden. “Maar hoe meer mensen denken dat ik homo ben, hoe meer ik denk: dan is het maar zo”, besluit de MNM-dj.

Vastgoed

Jobs in de regio