© Paul Green

Daarom draag je best elke dag andere schoenen

Heb jij net zoals elke vrouw wel een paar favoriete schoenen? Toch is het geen goed idee om ze elke dag te dragen. Waarom niet? Dat lees je hier!

cityfashion

Geef je schoenen een adempauze

De eenvoudigste reden waarom je best elke dag andere schoenen draagt? Zo gaat je favoriete paar schoenen langer mee! Schoenen verslijten namelijk niet enkel aan de buitenkant, ook de binnenkant heeft af en toe - letterlijk - een adempauze nodig.

Het zweet van je voeten wordt opgenomen door de stof aan de binnenkant. Wanneer je je schoenen niet voldoende laat 'drogen', verliezen ze sneller hun vorm, waardoor ze ook weer minder ondersteuning geven aan je voeten. Geef je schoenen dus minimaal een dag de tijd om voldoende te drogen.

Tip: Wil je ze sneller doen drogen? Vul ze dan op met krantenpapier om het vocht te absorberen of leg er een ongebruikt theezakje in. Zet lederen schoenen in geen geval bij de verwarming, dat beschadigt het leer!

Gun je voeten voldoende rust

Wanneer je elke dag hetzelfde paar schoenen draagt, worden dezelfde drukpunten van je voeten overmatig belast. Bij elk paar schoenen (plat of een hoge hak) gebruik je andere spieren en drukpunten. Het spreekt dus voor zich dat je voldoende moet afwisselen om pijnlijke voeten te vermijden.

Nog een reden nodig om je schoenencollectie uit te breiden? De zool van je voet is enorm gevoelig aan vervorming. Door te veel dezelfde schoenen te dragen, wordt je voetzool afgevlakt en vergroot je de kans op blessures op lange termijn. Je voeten moeten nog een leven lang mee, dus voldoende afwisseling van je schoenen is een must!

4 schoenen die je benen slanker maken

© Hispanitas

Je benen optisch verslanken? Niet alleen de juiste broek of rok, ook je schoenen kunnen moeder natuur een handje helpen. Meenemen naar de schoenwinkel: deze schoenen maken je benen slanker!

Kies voor de juiste hak

Het spreekt voor zich dat hoge hakken je benen verslanken, maar wist je dat de juiste hak nog meer wonderen doet voor je figuur? Wanneer je kiest voor een enkellaarsje (tot nét boven je enkel) met halfhoge hak krijgen je kuiten een flinke boost.

Extra punten voor comfort: hoe dikker en bruter de hak, hoe slanker je benen lijken! Mag het voor jou toch iets eleganter? Puntschoenen, zonder of mét hak, geven bijna evenveel effect als die vermoeiende les pilates.

Liever platte schoenen? Kies dan voor deze modellen!

De enige keer dat wij Carrie Bradshaw tegenspreken: je hebt echt geen hoge hakken nodig om je benen slanker te maken. Een huidskleurige schoen, van ballerina tot kittenheel, werkt altijd!

Hetzelfde geldt voor plateauzolen. Mocassins, sneakers of brogues met een verhoogde zool geven je benen een 'lift'. Je enkels (het smalste deel van je been) worden benadrukt waardoor je onderlichaam er meer in proportie uitziet. Nog een reden nodig om nieuwe schoenen te kopen?

Dankzij deze simpele formule vind je de perfecte hoogte voor je hak

© Nerio Giardini

Op hoge hakken lopen zonder pijnlijke voeten? De verkeerde schoen kan een echte dealbreaker zijn. Met deze tips vind je de perfecte hoogte voor je hak!

Vertrouw op de wetenschap

Een wetenschappelijke formule om je ideale hakhoogte te vinden? Ze bestaat volgens de Londense podologe Emma Supple én ze is vrij simpel. Benieuwd hoe je ze kan toepassen? Zorg ervoor dat je een stoel, een meetlint, een potlood en iemand die je kan helpen in de buurt hebt.

Doe je schoenen uit, ga met een rechte rug op de stoel zitten en houd je been recht voor je uit terwijl je je voet zo goed mogelijk ontspant. Blijft je voet in een natuurlijke, rechte hoek zitten ten opzichte van je gestrekte been? Dan heb je minder beweeglijkheid in je spieren en kies je best voor een platte schoen of een heel laag hakje, een kittenheel bijvoorbeeld. Valt je voet al bengelend naar voren in een rechte lijn? Good news, jij bent een geboren hakkendrager!

Om de exacte hakhoogte te bepalen, laat je vervolgens iemand het meetlint vanaf je hiel in een rechte lijn (evenwijdig met de vloer) vasthouden. Leg vervolgens een potlood op de bal van je voet, haaks op de tape. Het punt waar het potlood en meetlint elkaar raken? Daar lees je de afstand af: dit is jouw perfecte hakhoogte!

Kijk naar de hielen en de speling vooraan

Wil je toch eens een paar hakken uitproberen die nét iets hoger zijn? Kijk dan zeker eerst naar de versteviging in de hiel van de schoen. Hoe hoger de hak, hoe beter de kwaliteit van de hiel-cup moet zijn.

Ook de juiste maat is een echte must. Zorg er daarom altijd voor dat er een duimdikte speling zit tussen je grote teen en de punt van je schoen. In schoenen met hakken moeten je tenen nog kunnen bewegen (je maakt automatisch een “grijpbeweging”).

Tip: pas schoenen altijd in de namiddag, je voeten zwellen namelijk altijd een beetje doorheen de dag!

Stel jezelf genoeg vragen

Je droompaar gezien in de schoenwinkel? Stel jezelf altijd de vraag: ‘kan ik hier écht comfortabel op lopen?’. Als je zonder problemen kan wandelen over verschillende soorten ondergrond, dan heb je de juiste hakhoogte te pakken.

Lukt het toch niet helemaal? Probeer dan eens een ander soort hak in dezelfde hoogte: brede hakken, blokhakken, sleehakken of schoenen met een iets dikkere zool en enkelbandje lopen nu eenmaal makkelijker dan een puntige stiletto.