Schoonzoon en rechterhand van Trump verliest plots toegang tot “top secret” informatie

Schoonzoon en rechterhand van Trump verliest plots toegang tot “top secret” informatie

Print

Jared Kushner krijgt niet langer toegang tot de ultrageheime informatie van het Witte Huis. Dat meldt BBC op basis van anonieme bronnen. Voordien had de schoonzoon en rechterhand van president Trump inzage in de meest gevoelige inlichtingen over de Verenigde Staten. Nu zal er echter een groot deel voor hem worden afgeschermd.

Tot nu toe had Jared Kushner een volledige toegang tot alle “top secret” informatie van de Verenigde Staten. Nu zijn die rechten hem echter ontnomen. Dat betekent dat hij verschillende documenten met gevoelige informatie niet langer mag inkijken. Of Jared Kushner zijn functies als politiek adviseur voor zijn schoonvader nog naar behoren zal kunnen uitvoeren is nog niet bevestigd.

Kushner is niet de enige die de ongelimiteerde toegang tot de ultrageheime informatie verliest. Verschillende medewerkers die voordien toelating hadden tot op het hoogste niveau, het zogenaamde ‘SCI’-level, kregen vrijdag in een interne memo te horen dat hun status zou gedegradeerd worden. Heel wat gevoelige informatie vanuit inlichtingendiensten zal nu voor hen afgeschermd worden.

Schandaal voorkomen

De beslissing komt er tijdens een onderzoek naar Jared Kushner en andere prominenten. Die zouden immers onterecht toegang krijgen tot de diepste geheimen van het land, zonder dat zij daarvoor volledig gescreend zijn. Eén man is daarvoor verantwoordelijk: Generaal John Kelly. Hij wil wellicht met deze beslissing voorkomen dat er een nieuw schandaal losbarst in het Witte Huis.

Donald Trump kan nochtans zelf die beslissing tegenspreken en zijn schoonzoon en rechterhand wel de volledige toegang tot de geheime informatie geven. Vrijdag liet hij echter al weten dat hij zich niet wil mengen in de zaak. “Ik zal generaal Kelly de beslissing laten maken”, zei de president toen. “Ik ben er echt zeker van dat hij de juiste beslissing zal maken.”

Ontslag voor Jared Kushner?

De beslissing komt in een turbulente periode voor schoonzoon Jared Kushner hij pogingen zou ondernomen hebben om buitenlandse financiering te verwerven voor zijn vastgoedbedrijf gedurende de presidentiële transitieperiode bij vijftien verschillende landen, waaronder ook Rusland.

Toch laat het Witte Huis weten dat ze het vertrouwen behouden in de rechterhand van de president. Ze willen niet reageren op de ingetrokken rechten, maar wel op het feit dat ze hem nog steeds zijn werk willen laten doen. “Jared doet zijn werk goed. Hij is een gewaardeerd lid van ons team en hij zal zijn belangrijke werk verderzetten, net zoals hij dat al doet sinds het prille begin.”

Ook Kushners advocaat ontkent

MEEST RECENT