© Joris Herregods

Honderd actievoerders vragen aandacht voor armoede bij aanvang Antwerpse gemeenteraad

Een honderdtal mensen stond maandagavond symbolisch in de wachtrij voor de Antwerpse gemeenteraad. Zij vragen toegankelijke en verstaanbare hulpverlening, en maatwerk.

Het was een actie van het platform StopArmoede.nu, waarin onder meer beweging.net, Samenlevingsopbouw en de vakbonden zitten. Meer dan een op de vijf Antwerpenaren heeft volgens het platform moeite om de hulp te krijgen die nodig is. Mensen met een verhoogd risico op armoede, laaggeletterden, mensen met een klein of geen netwerk, ouderen of mensen met een beperking lopen verloren in de diensten en formulieren.

“Leg maar eens uit dat je negen extra voordelen krijgt bij minstens zeven verschillende diensten als je een verhoogde tegemoetkoming hebt”, zegt Tamara Laevaert voor StopArmoede.nu. “Zij met het hoogste risico op armoede hebben het al erg moeilijk om de informatie te vinden, te begrijpen, aan te vragen en vlot geholpen te worden.”

De taal in brieven is moeilijk en niet iedereen vindt zijn weg in de digitalisering. StopArmoede.nu pleit voor maatwerk voor de groep die het meest gevaar loopt. Er zijn volgens het platform meer onthaalpunten nodig. Dat zijn plaatsen waar mensen terecht kunnen voor info, om hun vragen te verduidelijken en hun rechten te verkennen.