VIDEO. Gefrustreerde Dumoulin gooit woest fiets weg

Print

Wij kennen Tom Dumoulin als een rustige jongen, op en naast de fiets. Zelfs bij een acuut diarree-probleem als leider in de Giro bleef de Nederlander opvallend kalm. De beelden vanuit de Ronde van Abu Dhabi zijn dan ook opmerkelijk: een duidelijk gefrustreerde Dumoulin gooide er woest zijn fiets weg.

Hoewel het “maar” over de Ronde van Abu Dhabi gaat, kunnen we de frustraties van Dumoulin, die in Kanne woont, wel begrijpen. Voor de tweede dag op rij kon hij zijn kansen immers niet naar behoren verdedigen door pech, iets wat hij bij het altijd perfect georganiseerde Team Sunweb niet gewoon is.

Zaterdag leek Dumoulin op weg naar de zege in de tijdrit met aan het tussenpunt een seconde voorsprong op de latere winnaar Rohan Dennis. Maar toen de wereldkampioen-tegen-de-klok wilde bijschakelen, bleek het systeem van elektronisch schakelen geen verbinding te maken met zijn achterderailleur. “Nog nooit heb ik een tijdrit verloren door een mechanisch defect”, foeterde Dumoulin achteraf. “Uitgerekend in mijn eerste tijdrit in de regenboogtrui. Pffff... Balen.”

Een dag later moest Dumoulin op drie kilometer van de finish echter opnieuw van fiets wisselen. Toen hij moest wachten op de ploegwagen kookte zijn potje over en smeet hij zijn kapotte fiets woest tegen het asfalt... Uiteindelijk zou Dumoulin pas 54ste worden, op 5’38 van winnaar Alejandro Valverde die ook eindwinnaar werd.

Het is duidelijk dat Dumoulin niet van plan is om zijn lauweren te gaan rusten in 2018, nadat hij in 2017 vriend en vijand verbaasde met onder meer Giro-winst en de wereldtitel in het tijdrijden.

Meer sportnieuws