© ss

Onderzocht en bewezen: vrouwen rijden net zo goed als mannen, maar er is wel één opvallend verschil

Zeg niet te gauw: “het is weer een vrouw”, want recent onderzoek heeft aangetoond dat die platitude nu voor eens en voor altijd naar de vuilbak verwezen mag worden. Onderzoekers van de universiteit van Californië konden in een recente studie geen verschil vinden in rijvaardigheid tussen beide seksen, al bleek dat vrouwen op een ander vlak wel heel wat minder goed scoorden dan mannen.

Honderd jonge studenten met maximaal vijf uur rijervaring namen deel aan het onderzoek van professor Nancy Wayne en haar team. Die wilden onderzoeken wie het meeste kans maakt om een goede bestuurder te zijn: mannen, vrouwen, oudere dan wel jongere mensen,...

De deelnemers kregen twee uur rijles in Los Angeles. Daarna kregen ze een score mee die aangaf hoe goed ze het deden op de weg. Aan de hand van die score gingen Wayne en haar team na of vier factoren een invloed hadden op je rijvaardigheid: je geslacht, leeftijd, sportiviteit en of je videogames speelt of niet.

Een eerste bevinding van de onderzoekers was dat vrouwen helemaal niet slechter rijden dan mannen. Ze tekenden echter wel een merkbaar verschil op in zelfvertrouwen achter het stuur: mannen vertoonden beduidend meer zelfvertrouwen in de auto dan vrouwen. Dat verschil in zelfvertrouwen leidde dan weer niet tot een verschil in rijvaardigheid.

Wat wel een verschil maakte was de leeftijd van de bestuurders, al kan je de resultaten op dit domein enkel met een grove korrel zout nemen omdat de leeftijden van de deelnemers tamelijk dicht bij elkaar lagen. Toch stelden Wayne en co vast dat jongere bestuurders beter rijden dan oudere.

Sport en videogames

Nog opvallend: In deze groep kon niet vastgesteld worden dat het spelen van videogames de rijvaardigheid verbetert. Dat wordt gewoonlijk nochtans gretig aangenomen.

Sporten daarentegen zorgde wel voor een merkbare verbetering in rijvaardigheid. Het maakt daarbij niet uit of het nu om teamsporten gaat of niet, maar bij chauffeurs die aangaven nu of in het verleden geregeld gesport te hebben, werd gemiddeld een hogere score vastgesteld dan bij chauffeurs zonder sportief heden of verleden.

Nu in het nieuws