© AP

WADA waarschuwt: “Rusland nog steeds niet conform antidopingreglement”

Het Wereldantidopingagentschap (WADA) heeft zondag in herinnering gebracht dat Rusland nog steeds niet het antidopingreglement naleeft. Daarmee reageert het WADA op de aankondiging van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) dat de schorsing van het Russisch olympisch comité “automatisch” zal opgeheven worden als er geen nieuwe Russische dopinggevallen opduiken na de Winterspelen in Pyeongchang.

Twee Russische atleten, Alexander Krushelnitsky (brons in gemengd curling) en Nadezhda Sergeeva (12e in tweemansbob), liepen tijdens de voorbije Winterspelen tegen de dopinglamp. Ten gevolge van die twee dopinggevallen werd beslist de schorsing van het Russisch olympisch comité niet op te heffen voor de slotceremonie, zo verklaarde IOC-voorzitter Thomas Bach zondag. Door die beslissing mocht de delegatie olympische atleten uit Rusland niet met de Russische vlag het stadion betreden.

“Het Russisch antidopingagentschap (RUSADA) is niet conform de wereldantidopingcode. Het voldoet nog niet aan de criteria, opgesteld na het vaststellen van Ruslands systematische manipulatie van dopingcontroles”, stelt het WADA in een persbericht. Het WADA verklaart verder dat het nog steeds het RUSADA bijstaat om “een geloofwaardig en duurzaam antidopingprogramma” tot stand te brengen.