Omloop Het Nieuwsblad gaat van start, Hayman is eerste opgever

Foto: BELGA

Omloop Het Nieuwsblad gaat van start, Hayman is eerste opgever

Print

Met de 73ste editie van de Omloop Het Nieuwsblad (WorldTour) is zaterdag het nieuwe Belgische wielerseizoen op gang geschoten. 175 renners namen het vertrek aan het ICC in Gent. De finish ligt voor het eerst in Meerbeke op de Halsesteenweg, tot in 2011 de aankomstsite van de Ronde van Vlaanderen.

De Omloop Het Nieuwsblad van dit jaar is 196,2 kilometer lang en is doorspekt met dertien hellingen en een pak kasseizones. De winnaar van de laatste twee edities, olympisch kampioen Greg Van Avermaet, is één van de favorieten. Er komen met Van Avermaet, Sep Vanmarcke, Philippe Gilbert en de Nederlander Sebastian Langeveld vier oud-winnaars aan de start. Ook Tiesj Benoot, Tim Wellens en Belgisch kampioen Oliver Naesen maken kans op de zege.

Wint Greg Van Avermaet opnieuw, dan is hij de enige renner die driemaal op rij de openingsklassieker op zijn naam weet te schrijven. Philippe Gilbert kan na 2006 en 2008 ook voor de derde keer winnen. Eerder deden Ernest Sterckx (1952, 1953 en 1956), Joseph Bruyère (1974, 1975 en 1980) en Peter Van Petegem (1997, 1998 en 2002) dat ook al. Omstreeks 16u35 is de winnaar van de openingsklassieker bekend.

Hayman is eerste opgever

Voor de 39-jarige Mathew Hayman (Mitchelton-Scott) zit de Omloop Het Nieuwsblad er na 32 kilometer al op. De Australiër is de eerste opgever van de dag. Hij heeft last van koorts.

“Mathew Hayman is in de nacht van vrijdag op zaterdag wat ziek geworden. Hij wou toch starten, maar in deze extreme koude was dat geen cadeau”, stelt sportdirecteur Lorenzo Lapage. “Uit voorzorg hebben we hem voortijdig uit de wedstrijd genomen. Hayman zal nu in Parijs-Nice verder opbouwen naar de volgende klassiekers. Hem vandaag verder laten rijden zou een hypotheek leggen op zijn voorjaar.”

Mathew Hayman werd in 2011 nog derde in de Omloop, achter de Nederlander Sebastian Langeveld en de Spanjaard Juan Antonio Flecha.

MEEST RECENT