© Photo News

Dit hebt u gemist op de Winterspelen: fenomeen zorgt voor unieke dubbel, Noorwegen breekt medaillerecord

De Tsjechische Ester Ledecka heeft zaterdag olympisch goud veroverd in de parallelle reuzenslalom in het snowboarden bij de vrouwen op de Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang.

De regerende wereldkampioene in de discipline haalde het in het Phoenix Park in de finale van de Duitse Selina Joerg. Het brons ging naar diens landgenote Ramona Theresia Hofmeister, die het in de kleine finale in de strijd om het brons haalde van Alena Zavarzina, een olympische atlete uit Rusland.

De 22-jarige Ledecka zorgde eerder op deze Spelen al voor sensatie door totaal onverwacht goud te winnen op de super-G in het skiën. Met haar zege in het snowboarden werd ze de eerste vrouw ooit die op dezelfde Spelen twee keer olympisch goud kan winnen in twee verschillende sporten.

Bij de mannen ging het goud naar de Zwitser Nevin Galmarini, het zilver was voor de Koreaan Lee Sangho en de Sloveen Zan Kosir pakte het brons.

Noorwegen verbreekt medaillerecord

Noorwegen is het succesvolste land ooit op de Olympische Winterspelen. Zaterdag veroverde Noorwegen de 38ste medaille door Frankrijk te verslaan in de troostfinale in de teamcompetitie bij het alpineskiën.

Het record stond sinds 2010 op naam van de Verenigde Staten met 37 medailles die dat land won op de Spelen in Vancouver. Noorwegen heeft nu 13 gouden, 14 zilveren en 11 bronzen medailles.

Toutant pakt eerste olympische titel Big Air

De Canadees Sebastien Toutant heeft zaterdag olympisch goud veroverd op de Big Air in het snowboarden bij de mannen op de Olympische Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang.

De 25-jarige Toutant haalde het in een finale waarin er weinig geland werd met een totaalscore van 174.25 punten van de Amerikaan Kyle Mack (168.75) en de Brit Billy Morgan (168.00). In de finale werd er drie keer gesprongen, de punten van de beste twee sprongen werden opgeteld. Toutant mag zich de eerste olympische kampioen ooit in de Big Air noemen. In Pyeongchang was het de eerste keer dat de spectaculaire discipline op het olympische programma stond.

Redmond Gerard, die vorige week de olympische titel pakte in de slopestylecompetitie, moest deze keer op de schans in Alpensia vrede nemen met de vijfde plaats. De Canadezen Max Parrot en Mark McMorris bleven met respectievelijk een negende en tiende plaats onder de verwachtingen. Onze landgenoten Seppe Smits, Sebbe De Buck en Stef Vandeweyer waren er niet bij in de finale. Zij sneuvelden eerder deze week in de kwalificaties.

Opvallende aanwezige in de tribunes tijdens de finale was de Amerikaanse Ivanka Trump, de oudste dochter van de Amerikaanse president Donald Trump. Zij werd vergezeld door Kim Jung-sook, de echtgenote van de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in. Ivanka Trump is sinds vrijdag in Zuid-Korea en woont er zondag ook nog de slotceremonie bij.

© AP

Zwitserland pakt eerste olympische goud in teamcompetitie alpineskiën

Zwitserland heeft zaterdag olympisch goud veroverd in de teamcompetitie van het alpineskiën op de Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang.

In de finale haalden de Zwitsers (Denise Feierabend, Ramon Zenhaeusern, Wendy Holdener en Daniel Yule) het met 3-1 van Oostenrijk, dat vrede moest nemen met zilver. In de kleine finale om het brons was de eindstand tussen Noorwegen en Frankrijk 2-2, maar het brons ging met een betere totaaltijd naar Noorwegen.

Het was in Pyeongchang de eerste keer dat de teamcompetitie, die afgewerkt wordt op een parallelle slalom, op het olympische programma stond.

© Photo News

Bobsleester verlaat Spelen zonder B-staal

De op doping betrapte Russische bobsleester Nadezhda Sergeeva heeft het olympisch dorp op de Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang inmiddels verlaten zonder het B-staal van de dopingtest te openen, zo maakte het Russische nieuwsagentschap TASS zaterdag bekend.

De dertigjarige Sergeeva eindigde samen met Anastasia Kocherzhova op de twaalfde plaats in de tweemansbob, één plaats boven An Vannieuwenhuyse en Sophie Vercruyssen. Elfje Willemsen en Sara Aerts werden elfde. In een dopingtest van 18 februari, twee dagen voor de eerste runs in Pyeongchang, werden sporen van niet toegelaten hartmedicatie aangetroffen.

In een statement van het OAR-team (Olympic Athletes from Russia) werd melding gemaakt van trimetazidine, een middel om hartbeklemming te voorkomen. Vijf dagen voor haar positieve test bleek Sergeeva nog clean bij een test buiten competitie. Twee jaar geleden testte Sergeeva positief op meldonium. Ze werd echter niet gesanctioneerd nadat bleek dat het middel enkele maanden in het lichaam kan achterblijven. Meldonium staat pas sinds januari 2016 op de verboden lijst.

Het Internationaal Sporttribunaal (TAS) is verantwoordelijk voor het opleggen van sancties voor inbreuken begaan tijdens de Spelen. De instantie, die zijn zetel heeft in het Zwitserse Lausanne, is daarvoor tijdelijk overgebracht naar Pyeongchang. Als het TAS de uitslag van de Russinnen annuleert, schuiven Vannieuwenhuyse en Vercruyssen een plaats op in de uitslag.

Sergeeva is al het tweede lid van het OAR-team dat tegen de dopinglamp is gelopen in Pyeongchang. Eerder moest curlingspeler Alexander Krushelnitsky, bij wie sporen van meldonium werden aangetroffen, zijn bronzen medaille inleveren.