BOEK. Phil Collins - Not Dead Yet

Foto: phil

BOEK. Phil Collins - Not Dead Yet

Print
Phil Collins is een van die pop- en rockartiesten van wie je verbazingwekkend veel nummers kan meezingen of -neuriën zonder dat je het zelf beseft.

In zijn lange carrière als drummer en zanger van Genesis en als solo-artiest maakte hij opvallende hoogtes en minder leuke laagtes mee. Nu zijn gezondheid het bij momenten wat laat afweten, leek het de joviale Brit de hoogste tijd om zijn autobiografie neer te pennen: Not Dead Yet.
Wat bij het lezen meteen opvalt, Phil Collins heeft zichzelf nooit echt een ster gevonden. Hij was doorgaans tevreden met een plaatsje op de achtergrond, zolang hij maar ‘one of the boys’ was. Zijn relatie met Peter Gabriel binnen Genesis verliep niet altijd even vlekkeloos en ook met Eric Clapton was het soms écht op eieren lopen.
Collins praat ook openlijk over zijn verslavingen, zijn angsten, zijn voortdurende strijd met eenzaamheid en zijn woelige familieleven (drie huwelijken, vijf kinderen). Hij heeft een vat vol anekdotes klaarliggen en weet ze op die typisch Britse manier te vertellen, met veel zelfspot en zin voor relativiteit.
Zeer leesbare, eerlijke en bijwijlen bijzonder grappige biografie van een man die het van dienende drummer tot wereldster schopte.  
Het Spectrum, 447p, 19,99 euro

MEEST RECENT