Ingrijpende herstellingen nodig op Antwerpse Ring: zware verkeershinder verwacht

Archiefbeeld Foto: Photo News

Ingrijpende herstellingen nodig op Antwerpse Ring: zware verkeershinder verwacht

Print
Deurne -

Op de Antwerpse Ring (R1) ter hoogte van Deurne zijn herstellingen nodig nadat een verzakking van het wegdek is vastgesteld. Deze werken zullen plaatsvinden in de tweede week van de paasvakantie. Het Agentschap Wegen en Verkeer en het Vlaams Verkeerscentrum verwachten zware verkeershinder en raden aan om de Antwerpse Ring zoveel mogelijk te mijden tijdens deze periode.

Het doorlopend gewapend beton van de drie rechterrijstroken moet over een lengte van 15 meter volledig verwijderd en vernieuwd worden. De werken duren 6 dagen en 7 nachten en zullen, om de hinder te beperken, tijdens de tweede week van de paasvakantie uitgevoerd worden. In de weken voor de herstellingen zullen er ’s nachts wel al enkele voorbereidende werken uitgevoerd worden.

De verzakking situeert zich ter hoogte van de afrit Deurne, over de volledige breedte van de Ring. De schade is naar alle waarschijnlijkheid te wijten aan boringen die, in het kader van de voorbereiding van de Oosterweelverbinding, op die locatie plaatsvonden. De beweging die deze boringen in de ondergrond hebben veroorzaakt heeft de grond vermoedelijk tijdelijk onstabiel gemaakt en dit schadebeeld veroorzaakt. Om verdere schade te voorkomen en de veiligheid te garanderen moet het wegdek hersteld worden.

Zes dagen zware hinder

Om de werken veilig te kunnen uitvoeren zullen vier rijstroken van de Ring in de richting van Nederland ingenomen worden (drie voor de herstelling en één veiligheidsstrook).

- Om de hinder te spreiden zal het verkeer richting Nederland via een doorsteek in de middenberm twee extra rijstroken krijgen op de binnenring. Het verkeer op de Ring richting Nederland heeft vier rijstroken ter beschikking waarvan één is voorbehouden voor verkeer dat van de E313 komt. Het verkeer richting Gent heeft nog drie rijstroken ter beschikking.

- De afrit en de oprit Deurne worden afgesloten tijdens de werken. Verkeer moet omrijden via de op- en afrit Merksem.

- De aansluitingen van en naar de E313 blijven steeds open. De aansluiting van de E313 op de Ring zal echter op één rijstrook gebracht worden.

In de weken voorafgaand aan de werken zal ‘s nachts een tijdelijke doorsteek gemaakt worden. De hinder hierdoor zal beperkt zijn.

(Lees verder onder de afbeeldingen)

Ingrijpende herstellingen nodig op Antwerpse Ring: zware verkeershinder verwacht

Bekijk bovenstaande kaart op volledige grootte.

Ingrijpende herstellingen nodig op Antwerpse Ring: zware verkeershinder verwacht

Vermijd de omgeving

Doorgaand verkeer van oost naar west en omgekeerd rijdt beter via Brussel. Verkeer van en naar Nederland kiest beter de tolweg via de R2 en de Liefkenshoektunnel. Wie in de tweede week van de paasvakantie naar Antwerpen komt, kan dat beter doen met het openbaar vervoer.

Om weggebruikers te waarschuwen zullen de dynamische borden boven de snelweg al op de knooppunten in Lummen en Gent weggebruikers aanraden alternatieve routes te kiezen. Tot slot zal de lichtenregeling op de op- en afrit van Merksem aangepast worden om het toegenomen verkeer vlotter te laten afwikkelen.

De werken zelf zullen ongeveer drie dagen in beslag nemen. De overige dagen zijn noodzakelijk om het beton voldoende te laten uitharden.

Verkeer Antwerpen: Actuele verkeersinformatie en reistijden op de Antwerpse Ring en aansluitende snelwegen.