Er zitten zware metalen in uw e-sigaret

Foto: BELGA

Er zitten zware metalen in uw e-sigaret

Print

De e-sigaret, het “gezonde alternatief” voor de klassieke sigaret, krijgt langs alle kanten klappen. Nu zou zelfs het mechanisme van de e-sigaret schadelijk zijn.

Onderzoek aan de Amerikaanse Johns Hopkins University in Baltimore heeft uitgewezen dat er bij de verhitting van de vulvloeistof van de elektronische sigaret giftige metalen vrijkomen.

De metingen gebeurden met verschillende apparaatjes van 56 e-rokers uit de staat Maryland. De concentratie van vijftien metalen werd gemeten. In de aerosols (de deeltjes die je inademt bij het vapen) en in de verwarmde vloeistof zat meer metaal dan in de nog ongebruikte vulling. De onderzoekers vermoeden dan ook dat het verwarmingselement – een spoel die in contact komt met de vloeistof – de belangrijkste bron van de metalen is.

Vooral de aanwezigheid van nikkel, chroom, lood, mangaan en arseen doet de wenkbrauwen fronsen. Dat zijn metalen die erg giftig kunnen zijn. Vooral lood, want dat is een neurotoxine die een zware impact kan hebben op het zenuwstelsel van foetussen en kinderen. Bij volwassenen kan het metaal de hart- en bloedvaten en de nieren schaden.

MEEST RECENT