© AFP

Belgische onderzoekster op missie naar “mysterieus ecosysteem” op Antarctica

De Belgische mariene bioloog Ann Vanreusel is op expeditie naar een verborgen ecosysteem onder de Larsen-ijsplaat in Antarctica. Ze maakt deel uit van een ploeg van 9 wetenschappers onder leiding van de British Antarctic Survey (BAS). In juli vorig jaar brak ijsberg A68 af, waardoor een stuk zee van 5.818 km² aan de oppervlakte kwam. Zo wordt een mysterieus ecosysteem toegankelijk voor wetenschappers, die er op zoek gaan naar unieke levensvormen.

De onderzoekers hopen voornamelijk organismen aan te treffen die kunnen overleven zonder zonlicht. Het ecosysteem onder de Larsen-ijsplaat is daar duizenden jaren niet aan blootgesteld. Door de opwarming van de aarde zijn delen van de Zuidpool nu wel toegankelijk voor onderzoekers. Maar die moeten snel zijn, want van zodra zonlicht het zee-oppervlak bereikt, veranderen de ecosystemen.

Het is niet de eerste keer dat Vanreusel dit soort onderzoek doet. Eerder braken ijsbergen Larsen A en B af. Ook toen ging de Gentse wetenschapper op zoek naar opmerkelijke levensvormen. Maar deze expeditie vertrok relatief snel naar het gebied, slechts enkele maanden na de breuk van ijsberg Larsen C. Dat verhoogt de kans op een interessante vondst.

De onderzoekers brengen 3 weken door op het BAS onderzoeksschip RRS James Clark Ross, dat maandag vertrok op een 3 weken durende missie.

Vastgoed

Jobs in de regio