Koen Kennis over vertraging Noorderlijn: “Wij ondergaan dit niet zomaar, er zijn harde woorden gevallen”

In aanwezigheid van partners De Lijn en Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) lichtte Antwerps schepen voor Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) donderdagochtend de nieuwe timing voor de werken aan de Noorderlijn toe. De autotunnel onder het Operaplein zou nu klaar moeten zijn op 1 januari 2020, een jaar later dan gepland. Ook de opening van het premetrostation Opera wordt zes maanden uitgesteld, tot maart 2019.

bap, pvdp

© Victoriano Moreno

De opdrachtgevers van de Noorderlijn, zijnde De Lijn, de stad Antwerpen en het AWV, namen woensdag kennis van de grootte van de vertragingen op de werken. Aannemer TramContractors bevestigde eerder al dat de vertragingen zich voornamelijk ondergronds situeren in het premetrostation Opera, de autotunnels, de parking en de fietsenstalling.

De oplevering van de Teniersplaats bovengronds wordt een maand later voorzien voor december 2018. De werken aan de Noorderlaan zullen volgens de aangepaste planning van de aannemer eind april 2018 voltooid zijn. De tram over de Londenstraat naar de Noorderlaan moet operationeel zijn in juni 2018. Het Operaplein wordt zoals voorzien opengesteld voor het publiek in juli 2018. De verwezenlijking van het premetrostation Opera verschuift zeven maanden tot maart 2019. De autotunnels gaan ook later open dan voorzien, deze zouden geopend moeten worden in december 2019 in plaats van begin 2019. De ‘Knip van de Leien’ loopt hierdoor ook twaalf maanden vertraging op. De eindtiming van de gehele werken wordt zo verschoven naar februari 2020.

Koen Kennis: “Ik betreur deze vertragingen”

“Uiteraard betreur ik ten zeerste deze vertragingen”, zegt Antwerps schepen voor Mobiliteit Koen Kennis (N-VA). “Tot vandaag hadden we geen duidelijk zicht op de nieuwe timing en konden we dus ook nog niet communiceren. Nu kennen we de timing vooropgesteld door de aannemer wel; we zullen die thans kritisch onder de loep nemen en er in elk geval voor zorgen dat dit grootse project zo snel mogelijk en binnen het nieuwe tijdsbestek op een kwaliteitsvolle manier gerealiseerd wordt. We bekijken op dit ogenblik al onze opties, maar het is nu nog te voorbarig hierover een uitspraak te doen. Ik begrijp ook de bekommernissen van de burgers en de handelaars. Op dit eigenste moment zijn we bezig met het uitwerken van extra steunmaatregelen voor de handelaars, zowel vanuit de stad als de Vlaamse en federale overheid.”

Bekijk hieronder het volledige tijdsschema van de werken aan de Noorderlijn:

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Mobiliteit Antwerpen

Vastgoed

Jobs in de regio