© rr

Onfortuinlijke Vanreusel krijgt zwaar verdict na val op Winterspelen: “Vier tot vijf maanden revalideren”

Kim Vanreusel heeft bij haar zware valpartij in de afdaling van de olympische combiné de voorste kruisbanden, de mediale band en de buitenste meniscus van haar linkerknie gescheurd. "Ze moet na de operatie vier tot vijf maanden revalideren, maar er zal geen blijvende schade zijn", verduidelijkt Johan Bellemans, hoofd van de medische staf van Team Belgium in Pyeongchang.

De 20-jarige Vanreusel werd na haar crash overgebracht naar een gespecialiseerd ziekenhuis omdat er volgens Bellemans "even paniek was". "Bij zwaar gekwetsten treedt een speciaal evacuatieplan in werking. Kim is daarop overgebracht naar een level one traumacentrum, een ziekenhuis op weg naar Seoel waarvoor we zo'n 100 km moesten rijden", legt hij uit. "De scans waren al snel vrij geruststellend. Uiteindelijk valt het wel mee. Er zijn geen breuken. De knie is volledig gestabiliseerd. Kim kreeg een speciale brace aangemeten en is inmiddels al opnieuw op haar kamer in het olympisch dorp. Ze hoeft niet gerepatrieerd te worden en kan maandag gewoon met de rest van de selectie naar België terugkeren."

Meer Winterspelen:

Na haar thuiskomst wacht de onfortuinlijke skiester binnen de twee weken een operatie. "De komende dagen moet ze haar knie wat laten rusten", legt Bellemans uit. Volgens de teamdokter stelt Kim Vanreusel het gezien de omstandigheden vrij goed. "Ze is al wat over de schok heen. Haar papa was ook de hele tijd bij haar. Hij heeft de val zien gebeuren."

De combiné was voor Kim Vanreusel het vijfde en laatste nummer op deze Olympische Winterspelen. In de slalom werd ze 39e, in de reuzenslalom en super-G telkens 40e en in de afdaling 30e.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

© Photo News

Even daarvoor had zowel Sam Maes als Kai Alaerts niet voor een verrassing kunnen zorgen tijdens de slalom bij de mannen. Maes finishte de eerste run in een tijd van 52,90 seconden en was zo iets meer dan vijf seconden trager dan snelste man Henrik Kristoffersen. Maes werd 37ste en deed zo wel beter dan Kai Alaerts, die de finish niet haalde. Alaerts, die op zijn 28ste voor het eerst meedoet aan de Spelen en alleen op de slalom in actie kwam, maakte al vroeg in zijn run een stevige fout en probeerde toch nog uit te skiën, maar daar slaagde hij niet meer in na een nieuwe fout.

Door de vele uitvallers had de 20-jarige Maes nog een behoorlijke kans op een mooie ereplaats, maar onze landgenoot ging in de tweede run net zoals Alaerts in de fout en haalde de finish niet. Beide Belgen werden dus niet geklasseerd. Een schande is dat overigens niet: van de 106 skiërs die begonnen in de slalom werden er uiteindelijk slechts 43 geklasseerd.

“Heel je leven werk je naar dit toe en dan gebeurt zoiets stoms”

“De piste was zeker niet te zwaar. Boven had ik echt een goed gevoel. Alles ging vlot”, vertelde Kai Alaerts na afloop. “Ik dacht op het iets vlakkere stuk wat meer risico te kunnen nemen, maar bij de overgang hang ik iets te ver achteruit op mijn ski. Ik heb nog geprobeerd verder te doen maar dan neem je nog meer risico’s en was het helemaal afgelopen.” De 28-jarige Alaerts had voor zijn exit een “heel goed gevoel” op de ski’s. “Ik had overal veel grip. Het skiën ging makkelijk maar dan maak ik één klein, stom foutje en stond ik ernaast. Heel je leven werk je naar dit toe en dan gebeurt zoiets stoms.”

© BELGA

Naast Alaerts haalden nog heel wat skiërs het einde van de eerste run niet op de piste van het Yongpyong Alpine Centre. Liefst 54 van de 106 starters moesten opgeven. Zelfs de Oostenrijkse topvedette Marcel Hirscher, al goed voor twee keer goud op deze Spelen, ging eruit. “Zoiets gebeurt, ook bij hem”, reageert Alaerts. “Het is de eerste keer in vier jaar dat het hem overkomt. Maar hij heeft al twee gouden medailles. Ik sta hier met lege handen.”

Meer sportnieuws