Bedekken of weglaseren: minister Jambon wil zichtbare tattoos bij politieagenten verbieden

Een Brusselse agente: “Ik heb twee leidinggevenden met een tattoo in de hals. Moeten zij dan een sjaal dragen?” Foto: Photo News

Bedekken of weglaseren: minister Jambon wil zichtbare tattoos bij politieagenten verbieden

Print

Minister Jan Jambon (N-VA) wil de regels voor tattoos bij de politie aanscherpen. Tatoeages mogen niet meer zichtbaar zijn. “Agenten moeten neutraal zijn en uniformiteit uitstralen”, klinkt het. De vakbonden zijn niet enthousiast.

Veel politiemensen hebben tattoos, en ze worden steeds weeldiger. Aan die wildgroei wil minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) paal en perk stellen. Tattoos worden niet verboden: op plekken waar ze onzichtbaar zijn, blijven ze toegelaten. Maar in de hals, op de onderarmen en handen moeten tattoos “vermeden” worden. Dat staat in het ontwerp van een ministeriële brief.

“Een lege onderarm is te verkiezen”, zegt Jambons woordvoerder Olivier Van Raemdonck. “Stel nu dat een agent het logo van RSC Anderlecht op de onderarm heeft. En hij wordt naar het stadion van Club Brugge gestuurd voor een ordedienst. Dat kan tussen opgehitste supporters problemen geven.”

Niet vooruitlopen

Van Raemdonck wil niet vooruitlopen op wat er moet gebeuren met agenten die al in dienst zijn en zichtbare tattoos hebben. “We moeten nog één en ander bespreken met de vakbonden. De omzendbrief is nog niet klaar.”

In de wandelgangen klinkt het dat agenten met tattoos op de onderarmen die zullen moeten afdekken of laten weglaseren. Of de principes in de omzendbrief rigoureus zullen worden toegepast, is niet duidelijk. “Het is aan de korpschef om te beslissen wat kan en wat niet. Maar een goede agent zal zeker niet ontslagen worden omdat hij een tattoo op zijn onderarm heeft”, aldus Van Raemdonck.

De principes moeten nog worden overlegd met de vakbonden, en die staan alvast niet te springen voor strengere regels. “Tien jaar lang heeft men het allemaal laten gebeuren, zonder voorschriften. En nu wil men terug naar af? Dat wordt moeilijk”, zegt Benny Staelens van politievakbond NSPV. “Als ze de voorschriften willen verstrengen, moeten ze ook de uniformen aanpassen. Zomerpolo’s met lange mouwen en lange broeken voor agenten van de fietsbrigade die een tattoo op hun kuit hebben. Wat voor ons niet kan, is dat agenten hun tattoo verplicht moeten laten verwijderen.”

“Agenten moeten geselecteerd worden op basis van wat ze kunnen en kennen. Niet op basis van hun uiterlijk”, klinkt het nog.

Een getatoeëerde Brusselse agent van wie de onderarmen volstaan, vindt het voorstel te gek voor woorden. “Die wet zal nergens raken. Wat gaat Jambon doen met de vele vrouwelijke collega’s die hartjes op hun handen hebben, een trend tegenwoordig? Handschoenen laten dragen? Of ontslaan? Ik heb zelf twee leidinggevenden met een tattoo in de hals. Moeten zij dan een sjaal dragen? Dit wordt niks, laat het zo. De politie heeft grotere problemen.”

MEEST RECENT