De Wever vol lof over havenpersoneel: “Durf nodig om op te staan tegen drughandelaars”

Print
Antwerpen -

Het op poten zetten van het nieuwe Stroomplan in de strijd tegen drugshandel was een intensief traject. Burgemeester De Wever is dan ook verheugd dat het er is, maar toch stond hij niet te glunderen bij de presentatie van het plan, deze morgen in het Havenhuis.

Dat de persconferentie werd bijgewoond door erg veel journalisten, waaronder ook uit Nederland en Amerika, zegt veel. Antwerpen wordt ook internationaal gezien als draaischijf van de cocaïnehandel. “De strijd tegen de drugshandel is altijd al bittere ernst geweest”, aldus Bart De Wever. “Nu hebben we door intensere samenwerking met heel veel diensten meer tools in handen om nog betere resultaten te halen.”

Medewerking van allerlei havenpersoneel is hierbij cruciaal. De voorbije dagen klonk wat gemor bij havenpersoneel, omdat de perceptie bestaat dat ze allemaal makkelijk om te kopen zijn door drughandelaars. Maar die perceptie wil De Wever met klem tegenspreken: “Er zijn verhalen van arbeiders die bepaalde auto’s of vrachtwagens met drugs blokkeren en de politie contacteren. Die positieve verhalen zijn talrijker dan de negatieve.” De burgemeester spreekt zelfs van een echt partnership tussen havenpersoneel en overheidsdiensten in de strijd tegen drugs.

Ook staatssecretaris van fraudebestrijding Philippe De Backer werd betrokken bij het Stroomplan. Zo komt er meer personeel om controles tegen malafide handelszaken op te drijven. “Criminele organisaties infiltreren in het gewone bedrijfs- en handelsleven in de stad, die gaan we harder aanpakken.”

LEES MEER. Stroomplan voorgesteld: ‘Kali-team’ moet Antwerpse drugsmaffia bestrijden