Fransen gaan het snelst met pensioen

61 jaar. Dat is de gemiddelde leeftijd waarop Belgen met pensioen gaan. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI).

lla

De officiële pensioenleeftijd mag in België dan nog steeds 65 jaar zijn, toch geven Belgen er gemiddeld vier jaar eerder de brui aan. En daarmee bengelt België, samen met Luxemburg (61 jaar) onderaan bij de Oeso-landen, de 35 rijkste industrielanden, waar de gemiddelde pensioenleeftijd 63,5 jaar bedraagt. Frankrijk doet met 60 jaar nog slechter.

Maatregelen

Om het aangroeiende pensioenstelsel betaalbaar te houden, treffen de Oeso-landen maatregelen. Zo verhoogt bijna elk land de officiële pensioenleeftijd. Zo hebben Noorwegen en IJsland de pensioenleeftijd opgetrokken tot 67 jaar, het hoogst aantal levensjaren van alle Oeso-landen. Nederland en Italië hebben de verhoging van de pensioenleeftijd dan weer gekoppeld aan de ontwikkeling van de levensverwachting. Toch zijn er ook landen die pertinent weigeren om de officiële pensioenleeftijd op te krikken. Canada en Polen hebben de geplande verhoging zelfs helemaal teruggedraaid.

Vastgoed

Jobs in de regio