© Tom Palmaers

Proces Renaud Hardy gaat vandaag van start: volg het verhoor van de Mechelse seriemoordenaar live

De jury werd voor de krokusvakantie al samengesteld, maar maandag gaat de assisenzaak van Renaud Hardy dan echt van start. Uw krant en site zullen de zaak van nabij volgen.

In de voormiddag wordt de akte van beschuldiging voorgelezen, het belangrijkste nieuws daarover zal u online al kunnen terugvinden. In de namiddag zal de voorzitter Hardy verhoren over de twee moorden en twee moordpogingen waarvoor hij zich moet verantwoorden. Dat verhoor kan u live op onze site volgen.

Bijna drie weken lang zal de assisenjury zich buigen over de feiten die Renaud Hardy ten laste worden gelegd: twee moorden en twee moordpogingen, allemaal in de omgeving van Mechelen. Normaal gezien zou de assisenzaak zijn behandeld in de Antwerpse assisenzaal aan de Britselei, maar omdat dat gebouw gerestaureerd wordt, zal de zaak in de Tongerse assisenzaal doorgaan.

Het belooft in ieder geval een omvangrijk proces te worden, met twaalf burgerlijke partijen en 82 getuigen op de lijst. Op donderdag komen A. H. en actrice Veerle Eyckermans getuigen, de twee vrouwen die de aanval van Hardy overleefd hebben. Bij A. H. in Bonheiden raakte Renaud Hardy niet binnen. Hij zou die avond eigenlijk een gezin hebben willen uitmoorden, maar vond het juiste huis niet. Veerle Eyckermans zocht dekking onder een boom voor de slagen die Hardy toediende, en riep zo hard dat de buren kwamen kijken en Hardy er snel vandoor ging.

De 82-jarige Maria Walschaerts, Hardy’s eerste slachtoffer, overleefde de gewelddadige aanval van Hardy niet. Net als Linda Doms, met wie hij ruim dertig jaar geleden een kortstondige relatie had. Deze twee vrouwen werden niet alleen vermoord, maar ook nog verkracht en gefolterd. De moord op Linda Doms heeft Renaud Hardy zelfs gefilmd. De speurders vonden het filmpje op een geheugenkaart die verstopt zat in zijn wasmachine. De jury zal de schokkende beelden ook te zien krijgen omdat ze deel uitmaken van het dossier.

De laatste getuigen staan gepland op 1 maart, maar gezien de lange lijst kan dat nog uitlopen. Ook de debatten over de schuldvraag en de strafmaat zullen wel enkele dagen in beslag nemen. Daarom heeft het hof voor de zekerheid nog die hele week erna voor de zaak gereserveerd.

Nu in het nieuws