© Getty Images/iStockphoto

Deze stad is dit jaar groene hoofdstad van Europa

Nijmegen is door de Europese Commissie uitgeroepen tot European Green Capital 2018. Het is de eerste keer dat een Nederlandse stad deze titel krijgt. Een jaar lang zal in Nijmegen alles in het teken staan van het klimaat en duurzaamheid.

svw

Nijmegen, een stad in het oosten van Nederland, zit volop in de lift. Ze telt 170.000 inwoners en kent een bevolkingsdichtheid van 3.000 inwoners per vierkante kilometer. In Antwerpen is dat 2.555 personen per vierkante kilometer. Nijmegen ligt aan de rivier Waal.

Goed voorbeeld

De stad haalde het als Europese groene hoofdstad van Gent, Lahti in Finland en Tallinn in Estland. Volgens de Europese jury is Nijmegen als geen ander in staat om inwoners, bedrijven en overheid bij elkaar te brengen onder de gezamenlijke noemer van een groene stad. Daardoor lukt het Nijmegen, als kleinere Europese stad in het rijtje van eerdere winnaars, om bijzondere prestaties neer te zetten. Deze Nederlandse stad is volgens de jury een goed voorbeeld voor de vele middelgrote steden die Europa telt.

Zo streeft het Nijmegens stadsbestuur ernaar om tegen 2045 energieneutraal te zijn. Door de hoge bevolkingsdichtheid wordt er zwaar ingezet op het vergroenen van het stadscentrum. Dit zal onder meer gebeuren door de aanleg van tuinen.

Windmolens

Nijmegen heeft rond participatie in klimaatprojecten al een stevige reputatie. Zo wou de stad investeren in een windmolenpark. Het deed daarbij niet alleen beroep op natuurorganisaties, maar ook op de bewoners om via aandelen mee te investeren in deze infrastructuur. Door het succes waren banken bereid om een lening te geven. Ondertussen is het windmolenpark sinds 2016 volop in gebruik en produceert het stroom voor 7.000 gezinnen of aan 10% van de stad.

Nijmegen volgt onder meer Stockholm, Hamburg, Kopenhagen, Bristol, Ljubljana en Essen op als Green Capital. Oslo neemt de fakkel van Nijmegen over in 2019.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER