Kippenvrienden redden bioleghennen

T-t-took! Foto: kma

Kippenvrienden redden bioleghennen

Print
Brecht - Kippenvrienden uit heel Vlaanderen kwamen dinsdag naar Brecht om leghennen te redden bij bioboer Jan.

De dieren zouden normaal naar het slachthuis vertrekken, maar een vzw schoot in actie.

De vzw Les Poules Heureuses is gespecialiseerd in de zoektocht naar adoptanten die afgedankte legkippen willen redden van het slachthuis. Het is gebruikelijk dat hennen na anderhalf jaar naar het slachthuis vertrekken, omdat ze niet meer op topproductie leggen. In januari overtuigde Les Poules Heureuses al eens een boer uit Wuustwezel om een 'pensioenplan' voor zijn kippen uit te werken. En ook toen bekendraakte dat bioboer Jan uit Brecht zijn kippen ging vervangen, waren ze er als de kippen bij.

“Die vzw nam zelf contact met mij op”, vertelt de bioboer. “Ik moest er wel eventjes over nadenken. Uiteindelijk kost het mij ook veel moeite om al die zevenduizend kippen apart te gaan vangen. Als die mensen hier straks allemaal weg zijn, moet ik nog beginnen te werken, want dan moeten alle eieren nog worden geraapt.”

Gelukkig kon boer Jan, die liever buiten de schijnwerpers blijft, worden overtuigd. Kandidaat-adoptanten kunnen voor 2 euro een biokip meenemen. De kippen kunnen nog jaren eitjes leggen voor de hobbyliefhebber.

Het valt op dat de hennen van bioboer Jan, die eieren aan Delhaize en Bolderhof levert, er heel goed uitzien. Geen half kale scharminkels, maar goed bepluimde bruine nieuwsgierige hennen. “Ze hebben hier heel hun leven op 3,5 hectare grond mogen rondscharrelen, waaronder 1 hectare hoogstamboomgaard”, legt de boer uit. “Ze hebben uitsluitend biovoer gekregen, met oesterschelpen en bioluzerne voor de darmflora.”

De kippenredders kwamen uit heel Vlaanderen, van Essen tot Mortsel, Mechelen en Zepperen. Ook de school Berkenbeek uit Wuustwezel kwam enkele kippen adopteren. Jos Mertens (79) en zijn dochter Chris (52) uit Sint-Lenaarts kwamen elk drie hennen adopteren, om hun eigen kippenren, waar er enkele sterfgevallen zijn geweest, weer wat uit te breiden. “Het geeft ons een goed gevoel dat we die kippen kunnen redden en we vinden het ook wel fijn dat het biokippen zijn.”

Ook vandaag en morgen kunt u overdag vanaf 10u nog kippen komen kopen langs de Lochtsebaan 3 in Brecht, zolang de voorraad strekt.

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio