© Jan Van der Perre

Duchateau: “Verhaal van dakloze die inbrak om in gevangenis te belanden, klopt niet”

Het verhaal van de 70-jarige dakloze Bulgaar die dinsdag door de Antwerpse strafrechter tot 24 maanden cel werd veroordeeld voor twee inbraken die hij - naar eigen zeggen - pleegde om in de gevangenis te belanden, waar hij “tenminste een bed en eten zou krijgen”, raakt volgens OCMW-voorzitter Fons Duchateau (N-VA) kant noch wal. “Zonder details uit het dossier te willen meegeven: de man is al jaren meer vertrouwd met de binnenkant van onder andere Belgische cellen, dan met de straten daarbuiten”, zegt hij.

LEES OOK. Groen: “Daklozenopvang is niet menswaardig genoeg, verhaal van Deltcho schrijnend”

Duchateau zegt dat hij het verhaal via de pers vernomen heeft. Hij ging bij zijn diensten na of de dakloze daar bekend was. “Ik kon me nauwelijks voorstellen dat deze man onbekend zou zijn voor onze diensten, al is niets onmogelijk want sommige daklozen weigeren consequent alle hulp”, zegt de OCMW-voorzitter. “De man is niet alleen bekend bij het OCMW, hij genoot ook jaren een leefloon én kreeg medische hulp tot hij zelf van de radar verdween.” Duchateau noemt de “wanhoopsdaad” van de man daarom “een ordinaire inbraak” en wijst op het aanzienlijke gerechtelijke verleden van de Bulgaar.

Groen grijpt woensdag het verhaal van de dakloze aan om voor een ander daklozenbeleid te pleiten. Voormalig CAW-directeur en kersvers Groen-kandidaat Koen De Vylder stelt dat de daklozenopvang in Antwerpen bewust rudimentair wordt gehouden om daklozen te stimuleren naar andere oplossingen te zoeken en heeft het over onhygiënische omstandigheden. Duchateau noemt dat “flagrante leugens”.

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio