© Jeroen Hanselaer

Groen: “Daklozenopvang is niet menswaardig genoeg, verhaal van Deltcho schrijnend”

“De opvang is niet menswaardig genoeg. En dat is een bewuste keuze van het Antwerpse stadsbestuur.” Oppositiepartij Groen reageert daarmee op het verhaal van de 70-jarige dakloze Deltcho A. Hij werd tot 24 maanden cel veroordeeld voor twee inbraken. De man pleegde de feiten bewust, zodat hij een dak boven zijn hoofd zou hebben.

inke

“Het Antwerpse stadsbestuur houdt de opvang voor daklozen bewust rudimentair. Dit om de daklozen ‘te stimuleren’ andere oplossingen te zoeken. Gevolg is dat mensen overlast veroorzaken of diefstallen plegen om betere opvang te krijgen. Dit moet echt stoppen. Het stadsbestuur moet inzetten op echte oplossingen: met name huisvesting voor iedereen”, zegt Groen woensdag in een persbericht.

In Gazet van Antwerpen kon u woensdag het verhaal lezen van Deltcho A. (70). De correctionele rechtbank van Antwerpen veroordeelde hem dinsdag tot 24 maanden cel voor twee inbraken in een vrachtwagen en een tractor. De dakloze man gaf toe dat hij de feiten met opzet pleegde om in de gevangenis te kunnen belanden, zodat hij tenminste een bed, eten en medicatie voor zijn ziekte had.

De man van Bulgaarse afkomst sukkelt al jaren met zijn gezondheid en leefsituatie. Hij is staatloos, heeft leverkanker en kan nergens hulp vinden.

Geen menselijke waardigheid

“Dit illustreert nog maar eens de schrijnende realiteit van veel thuislozen in Antwerpen. Er is opvang, in de winter meer dan in de zomer, en er past alleen bewondering voor de hulpverleners die zich inzetten om in penibele omstandigheden een warme ontvangst te bieden”, reageert Groen woensdag in een persbericht.

“De opvang is niet menswaardig genoeg. En dat is een bewuste keuze van het stadsbestuur”, zegt Koen De Vylder (Groen). “Je moet er heel wat voor over hebben om in slaapzalen en in onhygiënische omstandigheden je elke nacht opnieuw aan te melden voor hopelijk, een vrij bed. Met menselijke waardigheid heeft dit niets te maken. Men wil de opvang rudimentair houden (slaapzalen, nauwelijks maaltijden) om de stok achter de deur te houden en daklozen te stimuleren om hun zelfredzaamheid aan te scherpen.”

“Het wordt hoog tijd dat het stedelijk beleid stopt met kortzichtig in symptoombestrijding te blijven investeren. De stad moet zich inschrijven in de Vlaamse Strategie tegen thuisloosheid. Die legt de prioriteiten wel juist en stelt huisvesting voor iedereen centraal.”

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio