Is dit waarom je altijd weer bijkomt na een dieet?

Foto: Shutterstock

Fit & Gezond

Is dit waarom je altijd weer bijkomt na een dieet?

Print
Australische wetenschappers hebben de 'schakelaar' gevonden die ervoor zorgt dat heel wat mensen met een jojo-gewicht af te rekenen krijgen. Ze vallen wel af, maar komen nadien gewoon weer bij en krijgen zo met schommelende kilo's af te rekenen. Is er voor hen eindelijk licht aan het einde van die frustrerende tunnel?

Mensen met een jojo-gewicht zien de nummers op de weegschaal telkens op en af gaan. Tijdens een dieet raken ze kilo's kwijt, maar een tijdje later komen ze die gewoon weer bij of zelfs nog wat extra. Volgens wetenschappers van de Australische Monash University is één bepaald eiwit daar verantwoordelijk voor, namelijk CRAT of voluit carnitine acetyltransferase. Dat eiwit is terug te vinden in de hersencellen die honger registreren. En het is net dat wat als een soort schakelaar fungeert waardoor het lichaam al dan niet gewichtsverlies na een dieet compenseert door daarna net meer vet te gaan opslaan.

Dat dat proces optreedt in het lichaam zou te verklaren zijn vanuit de biologische evolutie en het beschermt ons tegen periodes van grote honger en voedseltekorten. Bij testen met muizen bleek echter dat deze schakelaar uitgezet kon worden zodat de aangeboren behoefte om vet op te slaan niet langer aanwezig was. Die bevindingen werden gepubliceerd op Cell Reports en Science Daily

Niet stiekem bijkomen

"Door het manipuleren van dit eiwit konden we het brein om de tuin leiden waardoor de verloren kilo's niet gecompenseerd werden door een toenemend hongergevoel en de opslag van vet", zegt professor Zane Andrews. "Door dit eiwit onder controle te houden, kunnen we maken dat het gewicht dat je bent kwijtgespeeld wegblijft in plaats van er stiekem weer bij te komen."

Volgens Andrews zijn het beloftevolle resultaten die op termijn van belang kunnen zijn in de strijd tegen obesitas en diabetes. Al is er nog veel werk aan de winkel alvorens het ook zijn nut bij mensen heeft bewezen.