PVDA wil Antwerpen klimaat-neutraal in 2040

Print
Antwerpen -

PVDA heeft een plan klaar dat ervoor moet zorgen dat Antwerpen tegen 2040 klimaatneutraal is.

“Aan het huidige tempo zal Antwerpen pas in 2700 een nuluitstoot van broeikasgassen bereiken”, zegt Jos D’Haese, klimaatdeskundige bij PVDA. “In Antwerpen wordt een achtste van de Belgische broeikasgassen uitgestoten. Wij hebben nu twintig krijtlijnen om van de stad een klimaattopper te maken.”

Vooral bij de industrie is nog grote winst te boeken, klinkt het. “Dit gaat van het gebruik van restwarmte uit de industrie voor het verwarmen van wijken tot het afvangen van koolstofdioxide voor de productie van groen gas of methanol.”

Verder pleit PVDA voor de oprichting van een Antwerps publiek energiebedrijf Energie Aan de Stroom (EAS). Dat moet niet alleen zorgen voor betaalbare maar ook 100% hernieuwbare energie. “Dit bedrijf moet verschillende initiatieven rond bijvoorbeeld zonne- en windenergie op elkaar afstemmen”, zegt nationaal voorzitter Peter Mertens. “Het is goed dat in Antwerpen 52 windmolens komen die 100.000 gezinnen van stroom zullen voorzien. Alleen moet dit volgens ons worden verdubbeld. EAS kan ook voorschotten geven aan gezinnen die zonnepanelen willen plaatsen of hun woning gaan isoleren.”

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio