Een positieve dopingplas, maar Froome begint woensdag toch aan zijn seizoen

Foto: AP

Een positieve dopingplas, maar Froome begint woensdag toch aan zijn seizoen

Print
Brussel -

In Zuid-Spanje start woensdag de 64ste editie van de Ruta del Sol (2.BC). De rittenkoers gaat op zoek naar een opvolger voor Alejandro Valverde die er vorig jaar en ook vier andere jaren won. Dit jaar is hij niet van de partij. Wel daagt Chris Froome op, winnaar in 2015, en voor het eerst in een koers sinds de bekendmaking van zijn positieve dopingplas.

De eerste en derde etappe in Andalusië zijn voer voor sprinters. De topnamen zijn niet van de partij, wel is het afwachten wat Moreno Hofland, Sacha Modolo en de Roemeen Eduard Michael Grosu kunnen doen in de sprint. En wie weet kan onze landgenoot Tom Van Asbroeck verrassen.

Het wordt in de Ruta del Sol vooral uitkijken naar de strijd om het klassement. Donderdag ligt er een aankomst boven op de Alto de las Allanadas in Jaén en ook zaterdag volgt er veel klimwerk. Afsluiten doen we zondag af met een individuele tijdrit van 14,2 kilometer in Barbate. Van Belgische zijde mag verwacht worden dat Tim Wellens zich zal willen tonen. Hij heeft dit seizoen al één overwinning op zijn actief, met de Challenge Mallorca. Ook in Andalusië is hij niet kansloos, hetzij voor een ritzege, wie weet voor een goed eindklassement. Naast Tim Wellens, mag ook verwacht worden dat Ben Hermans zich zal willen tonen op Spaanse bodem. Andere Belgen aan de start zijn Oliver Naesen, Sep Vanmarcke en Sean De Bie.

Al zullen alle ogen ongetwijfeld gericht zijn op Chris Froome. Er is nog geen uitspraak over zijn positieve salbutamolplas. En zo mag Froome gewoon koersen. Zijn ploeg zette hem, ondanks veel kritiek, niet op non-actief. Met veel trainingskilometers in de benen, zo bewees zijn Strava-account, is hij er op gebrand om zich te weren. “Ik kan niet wachten om van start te gaan dit seizoen”, liet hij optekenen op Twitter dinsdagochtend. “Ik wil iedereen bedanken voor de steun en het geduld in deze moeilijke periode. Ik doe mijn uiterste best om ervoor te zorgen dat alles zo snel mogelijk wordt opgelost.”

Of hij met open armen wordt ontvangen is zeer de vraag. Hij zal alleszins goed voor de dag willen komen en een tweede eindzege willen grijpen. Dan moet hij wel afrekenen met zijn vroegere ploegmaat Mikel Landa en het Astana-blok Jakob Fuglsang en Luis Leon Sanchez.

Belangrijkste deelnemers en Belgen

Team Sky: Christopher Froome, Wout Poels

Movistar:Mikel Landa, Andrey Amador

Lotto-Soudal: Tim Wellens, Maxime Monfort, Tosh Van der Sande, Jelle Vanendert

Astana Pro Team: Jakob Fuglsang, Michel Valgren, Moreno Moser, Luis Leon Sanchez

Team EF Education First-Drapac: Sep Vanmarcke, Tom Van Asbroeck, Sacha Modolo, Matti Breschel

AG2R La Mondiale: Oliver Naesen, Silvan Dillier

Team LottoNL-Jumbo: STeven Kruijswijk, Floris De Tier, Maarten Wynants

Wanty - Groupe Gobert: Guillaume Martin, Jerome Baugnies, Thomas Degand, Kevin Van Melsen

Direct Energie: Rein Taaramäe

Israel Cycling Academy: Ben Hermans

Sport Vlaanderen - Baloise: Dries Van Gestel, Christophe Noppe, Edward Planckaert, Jonas Rickaert, Thomas Sprengers, Preben Van Hecke, Aaron Verwilst

Veranda’s Willems - Crelan: Sean De Bie, Stijn Devolder, Michael Goolaerts

Bekijk hier alle Belgen en favorieten die woensdag van start gaan in de Ronde van de Algarve.

Meer sportnieuws