Nu zijn sneren hebben gefaald, twee adviezen voor Hein Vanhaezebrouck: “Zoveel persoonlijkheden als in mijn onderbroek”

Foto: BELGA

Nu zijn sneren hebben gefaald, twee adviezen voor Hein Vanhaezebrouck: “Zoveel persoonlijkheden als in mijn onderbroek”

Print

Anderlecht is doodziek. En coach Hein Vanhaezebrouck noemt zijn kleedkamer “een dooie bende”. Zijn eerste shocktherapie – openlijk én intern inhakken op alles en iedereen – werkte niet, zo bleek in Oostende. Wat doet HVH verkeerd? En hoe krijgt een coach van Anderlecht zijn ploeg wél weer tot leven? Sportpsycholoog Kris Perquy en ervaringsdeskundige Jan Boskamp geven raad.

Kris Perquy, sportpsycholoog: “Inhakken op vedetten keert als een boemerang terug”

“Het is alvast een goede zaak dat Hein er een sportpsycholoog bij wil. Een deskundig klankbord, iemand met kennis van sociale psychologie en groepsdynamiek. Dat hij de pers gebruikte om zijn spelers wakker te schudden en op hun eergevoel te werken – de harde confrontatie – was best verdedigbaar. Maar zoiets werkt alleen op korte termijn, één of twee matchen. En het heeft vorige week niets opgebracht. Bovendien kan het als een boemerang in je gezicht terugkeren, ‘vedetten’, met hun eigen eergevoel, aan de schandpaal nagelen.”

Nu zijn sneren hebben gefaald, twee adviezen voor Hein Vanhaezebrouck: “Zoveel persoonlijkheden als in mijn onderbroek”
Foto: Photo News

“Op lange termijn is de basis altijd: vertrouwen geven. Dat was vooral de aanpak van Francky Dury bij Zulte Waregem in de moeilijkste momenten. En dan moeten individuele doelen worden gesteld, vanuit hun intrinsieke motivatie, hun eigen persoonlijkheid. En niet de motivatie die wordt gecreëerd door een shock of een dubbele premie.”

“Dat er geen persoonlijkheden in zijn spelersgroep zitten, kan ik moeilijk geloven. Een persoonlijkheid kan je niet veranderen, akkoord. Maar je kan wél het gedrag van mensen veranderen. De ene kan je leren nog beter te coachen, van een ander zijn winnaarsmentaliteit aanscherpen, nog een andere iets meer ‘gangster’ maken. Dan moet je hen uit hun comfortzone halen en dan is élk team, niet alleen Anderlecht, gebaat met een professionele begeleiding.”

“Ook voor de coach, ja. Iemand die een plan B of C kan aanreiken als zijn eerste aanpak niet werkt. Ik meen te weten dat Hein daar ook voor openstaat en niet alleen zelf spreekt, maar ook luistert. Ik geef hem vooral de raad zichzelf te blijven, hij moet geloofwaardig en authentiek blijven. Maar Hein moet ook tússen de spelers staan, zelf verantwoordelijkheid nemen voor zijn deel van het verhaal. Naar iedereen uithalen heeft geen zin. Zo krijg je op de lange termijn niet iedereen mee.”

Johan Boskamp, coach Anderlecht 1993-1997: “Zoveel persoonlijkheden als in mijn onderbroek”

“Je mag wel eens in de pers uithalen naar je spelers, maar je moet beseffen dat je dit maar één keer kan doen én dat het zich tegen jou kan keren. Hein deed het al na Mechelen, na de match in Oostende was hij al een stukje milder. Dat heeft hij toch al begrepen.”

“Maar ik las toch al hier en daar tussen de regels dat niet elke speler nog achter hem staat. En dat geeft meteen aan: in de kleedkamer van Anderlecht zitten momenteel zoveel persoonlijkheden als in mijn onderbroek. En je hebt toch altijd twee of drie persoonlijkheden nodig. En dan kan je wel zeggen dat die groep vorig seizoen wél kampioen speelde, maar ze hadden met Teo wel een topscorer voorin die nu geen strandbal meer raakt en met Tielemans eentje die ze vanuit de 16 meter overal inschoot en die nu weg is.”

Nu zijn sneren hebben gefaald, twee adviezen voor Hein Vanhaezebrouck: “Zoveel persoonlijkheden als in mijn onderbroek”
Foto: JVDP

“Nu moet hij rekenen op zijn oude spelers van Gent – Sels, Kums, Saief – maar bij Anderlecht wordt toch een ander voetbal verwacht. En de druk is er zoveel groter. Ook moet Hein begrijpen dat je krijgt wat je geeft. Ik beschermde Albert, Degryse en Nilis, mijn belangrijkste spelers, naar buiten áltijd. Dan krijg je veel terug. Van wie moet hij terugkrijgen als hij altijd maar om zich heen stampt?”

“Maar ik ben nog het meest geschrokken van zijn uithalen naar de analisten. Héél zwak. Daar moet je toch boven staan? Is hij vergeten wat hij zei toen hij zelf analist was? Dat zorgt alleen maar voor nog meer onrust. Als het slecht gaat, moet je focussen op het voetbal en op niets anders. Zoals Leko, ja. En verder zo veel mogelijk zwijgen en de hoofden van je spelers proberen vrij te maken. Een paar dagen rust geven. Met hen iets gaan drinken of zo. De rust in de keet herstellen. Al zijn een paar overwinningen natuurlijk altijd de beste reme

MEER VOETBALNIEUWS