Ervaren piloot maakt inschattingsfout tijdens landing, raakt hoogspanning en crasht: twee zestigers komen om

Foto: Tom Palmaers

Ervaren piloot maakt inschattingsfout tijdens landing, raakt hoogspanning en crasht: twee zestigers komen om

Print

In de omgeving van de Bruynebosstraat in Stokrooie (Hasselt) is maandagmiddag rond 13.20 uur een sportvliegtuigje gecrasht. De twee inzittenden kwamen om het leven. Het gaat om een man uit Namen (69) en een man uit Moeskroen (61). Het toestel was opgestegen in het West-Vlaamse Wevelgem en was voor onderhoud op weg naar het vliegveld van Zwartberg. Volgens de eerste berichten vloog de piloot in de hoogspanningskabels.

Ervaren piloot maakt inschattingsfout tijdens landing, raakt hoogspanning en crasht: twee zestigers komen om
Foto: HBVL

Het vliegtuigje, een Beechcraft F33A, was maandagmiddag opgestegen in Wevelgem (West-Vlaanderen) en was voor onderhoud onderweg naar het vliegveld van Zwartberg (Genk). Daar liggen verschillende bedrijfjes die onderhoud doen van sportvliegtuigen. Het gecrashte exemplaar had vandaag een afspraak bij ASP Avionics. Er zou communicatieapparatuur vervangen worden. Dat bevestigt Ed Vandevoorde, manager van het luchtvaartbedrijf. “Oorspronkelijk ging het vliegtuigje in het weekend komen, maar vermoedelijk door de weersomstandigheden werd de vlucht naar vandaag/maandag uitgesteld”, laat hij nog weten.

Een gespecialiseerd team komt in de loop van de namiddag / avond ter plaatse om het wrak te onderzoeken en op te ruimen.

Beech Bonanza

Het gaat om een Beech Bonanza-toestel. De piloot had het toestel anderhalf jaar geleden gekocht van de West-Vlaamse piloot Peter Herpels van Diamond Flight. “De koper was een man uit Namen”, zegt Peter Herpels. “Hij was een amateurpiloot, vertelde hij mij. Hij was ook sleeppiloot voor zweefvliegtuigen. Dus een man met ervaring”, zegt Peter Herpels.

De Beech Bonanza was een toestel uit de jaren tachtig. “Maar het was altijd stipt naar de controle geweest en de nodige aanpassingen zijn altijd correct uitgevoerd”, zegt Peter Herpels.

Hepels vermoedt dat de piloot een inschattingsfout maakte, tijdens de daling naar het vliegveld van Zwartberg. “Allicht heeft hij tijdens die landing een hoogspanningskabel geraakt. Een onherstelbare fout”, zegt piloot Peter Herpels.

Video: HBVL

Harde slag

Enkele buurtbewoners waren getuige van de fatale crash. “Ik was op weg naar huis en reed in de Bruynebosstraat. Ik had geen vliegtuig gezien, maar hoorde plots een geweldige slag”, zegt Louis uit Stokrooie. “Toen zag ik het vliegtuigje zo’n 10 meter voor mij, met de neus in de grond. Ik ben meteen achteruit gereden, want zo’n vliegtuig kan ontploffen. Nadat ik mijn wagen geparkeerd had, ben ik terug gaan kijken. Toen zag ik een persoon voorovergebogen liggen. Hij was overleden.”

Ook Carlo Bogaerts, die in de buurt woont, hoorde het ongeval gebeuren: “Ik zat thuis en zag een vliegtuig heel laag voorbij komen. Dan hoorde ik een harde slag en ben naar buiten gelopen. Er stonden nog al wat mensen uit de buurt. Je kon de kerosine sterk ruiken dus we zijn weggebleven en hebben de hulpdiensten verwittigd. Dit doet wel heel raar.”

Marcel Vloemans uit de Bredestraat woont wellicht nog het dichtst bij de plek waar het vliegtuigje neerstortte. “Ik heb niets gezien, maar wel alles gehoord”, zegt hij. “Ik was in de garage en ben heel hard geschrokken van de slag. Eerst schurend metaal en dan een harde knal. Eerst dacht ik nog dat het een luchtballon was, tot ik achteraan in de tuin doorheen de bomen 50 meter verder het wrak rechtop zag staan. Hij heeft ook nog onze boomtoppen geraakt. Kijk maar naar al die takken hier.”

Marleen Luwel uit de Kuilbergstraat in Bolderberg was net de brievenbus aan het lichten. “Ik zag een vliegtuigje veel te laag aangevlogen komen uit de richting van Bolderberg. Hij kwam naar ons gevlogen. Ik was niet op mijn gemak. ‘Daar scheelt iets mee’, zei ik tegen de buurvrouw. ‘Achteruit, seffens neemt die nog een dak mee.’ Maar hij bleef op dezelfde hoogte, zo’n 10 meter boven de huizen. Al vloog hij wel scheef. Hij was precies zijn evenwicht kwijt. Twee huizen verder nam hij zijn bocht naar rechts. En toen, iets later, hoorden we die slag.”

Ervaren piloot maakt inschattingsfout tijdens landing, raakt hoogspanning en crasht: twee zestigers komen om
Foto: Tom Palmaers

Al van 2015 geleden

Het was van 2015 geleden dat zich in ons land een dodelijk ongeval heeft voorgedaan met een sportvliegtuigje. Dat blijkt uit de rapporten van de onderzoekscommisie van de FOD Mobiliteit. Vorig jaar verongelukten wel twee Belgen met hun vliegtuigje in de Franse Alpen.

Twee Waalse amateurpiloten verongelukten vorig jaar toen hun vliegtuigje crashte bij het opstijgen in Megève, in de Franse Alpen. In eigen land gebeurden geen dodelijke ongevallen. In 2015 vielen wel drie doden en 2 gewonden.

2013 was een opvallend triest jaar voor de plezierluchtvaart. Bij verschillende ongevallen vielen toen 19 doden en verschillende gewonden. In Gelbressée, bij Namen, stortte een vliegtuigje neer met tien parachutisten. Er vielen elf doden want ook de piloot overleefde het niet. Bij een ongeval met een Cessna op de luchthaven van Charleroi vielen vijf doden.

Ook 2010 was een zwart jaar met minstens elf doden. Vier Belgische piloten crashten in Frankrijk, een in Italië en zes in eigen land: een ULM in Namen en in het Vlaams-Brabantse Tollenbeek. Verder waren er vliegongevallen in Waals-Brabant en Kiewit bij Hasselt.

Bekijk hier de beelden van de crash in Zwitserland in 2015:

MEEST RECENT