Nieuw jeugdparadijs opent in scheepswerf

Casper, Louise en Estelle Keymolen lezen een afscheidsbrief aan Het Steen voor. Rechts spreekt coördinator Koos Hogeweg. Foto: Joris Herregods

Nieuw jeugdparadijs opent in scheepswerf

Print
Antwerpen -

Zes jaar lang was het oudste gebouw van Antwerpen een kinderparadijs. Dit weekend namen kinderen en familie afscheid van hun droomkasteel. De werking van Het Steen verhuist straks naar scheepswerf Stormkop.

“We waren zes jaar lang gelukzakken dat we hier mochten zijn”, blikt Kees Hogeweg terug, die de plezierige en educatieve activiteiten in Het Steen met tomeloze energie leidde. “Natuurlijk wisten we dat het tijdelijk was. Het is als een bowling in de Eiffeltoren. Dat is ook een sprookje.”

“Het was genereus van het vorige stadsbestuur om het oudste gebouw van Antwerpen te lenen aan de toekomst van de stad. Het begon als een pilootproject voor twee jaar. Daar blijft het bij, dachten we, maar het nieuwe stadsbestuur bleek minstens zo enthousiast. Creatieve activiteiten aanbieden aan jonge kinderen wordt politiek breed gedragen.”

Bij de start in 2012 lag er geen langdurig programma voor. Er waren slechts enkele betaalde krachten en vooral veel vrijwillige inzet. Aan infrastructuur werd evenmin geld weggesmeten. Alle meubeltjes werden gerecupereerd uit kringloopspullen.

“Toen ik hier begon was het nog leeg, maar al snel was het volle bak”, zegt Hogeweg. “Dat we vandaag met zovelen afscheid hebben kunnen nemen van de plek waar kinderen de baas zijn, is geweldig. De toekomst heeft nog nooit zoveel beloofd. We sluiten een hoofdstuk af, maar in het weekeind van 30 juni en 1 juli feesten we op de opening van Stormkop.”

Scheepswerf

Het Steen wordt de volgende jaren grondig verbouwd tot een toeristisch ontvangstcentrum. Het kinderparadijs verhuist naar een scheepswerf op het Droogdokkeneiland.

“Tot vorige maand werd er nog gelast. Deze week krijgen we de sleutel. Dan hebben we vier maanden om het veel grotere gebouw veilig en kindvriendelijk te maken”, blikt Hogeweg vooruit.

“Het is een ongelooflijke plek, misschien nog beter dan Het Steen. In een kasteeltje is ieder kind wel al eens geweest, maar in zo’n imposante scheepswerf zeker niet. De locatie vlak bij de Scheldebocht spreekt al evenzeer tot de verbeelding.”

Afscheidsbrief

Het belooft nog hard werken te worden voor de opening, maar het succes is nu al verzekerd. “Met onze ervaring van Het Steen hebben we geleerd om met erfgoedplekken te werken. De verwachtingen zijn hooggespannen. Hoewel de ruimte veel groter is, moeten we toch al 25 scholen in de wachtlijst zetten voor onze workshops. En de zomerkampen zitten al voor driekwart vol. We zijn nu alleen gesubsidieerd door het departement Jeugd van de stad Antwerpen, als we willen uitbreiden, moeten we bij de Vlaamse overheid aankloppen.”

Wie zeker van de partij zal zijn in Stormkop, is de familie Keymolen. Zusjes Louise en Estelle en broer Casper lazen een afscheidsbrief aan hun lievelingskasteel voor. “We zijn op bijzondere plekken geweest op zolder en in de vergeethoek, we hebben marshmallows geroosterd op vuur, we hebben ook moeilijke vragen opgelost zoals ‘hoeveel weegt de tijd’. Als we later 80 zijn, zullen we het ons nog herinneren. Dankuwel Steen, voor de toffe dagen. En we komen zeker terug in Stormkop.”

DOEN!