Stad Antwerpen werkt honderdste ‘missing link’ tussen fietsroutes weg

Print

Video: SVW

Kiel -

De stad Antwerpen heeft de honderdste ‘missing’ link in het fietsroutenetwerk weggewerkt. Dat gebeurde met de heraanleg van de Pestalozzistraat op het Kiel.

Sinds 2013 wordt er fors geïnvesteerd in het wegwerken van de belangrijkste ‘missing links’ op de lokale en bovenlokale fietsroutes, zoals de fietsostrades naar de stad, het Ring- en Singelfietspad en de districtenroute en schoolroutes. De Pestalozzistraat is nu de honderdste ‘missing link’ die is weggewerkt.

Stad Antwerpen werkt honderdste ‘missing link’ tussen fietsroutes weg
Foto: Kioni Papadopoulos

De straat is gelegen op een zogenaamde ‘buurtroute’, een dagelijkse route binnen een uitgebreid net waar in principe alle straten fietsvriendelijk zijn ingericht. Met de heraanleg van de Pestalozzistraat is dit een feit en kan de fietser uit alle straten zelf een route selecteren van korte verplaatsingen in de buurt.

Na de heraanleg zijn de verzakte kasseien verdwenen en is er een comfortabele asfalt in de plaats gekomen. Hierdoor zullen fietsers minder geneigd zijn op het voetpad te rijden om zich vlot te verplaatsen. verder is de aansluiting met de Jan Van Rijswijcklaan nu voorzien van een voetpaduitstulping en een plateau. Hierdoor zijn fietsers zichtbaarder voor het verkeer wanneer zij de straat indraaien. Een nieuw verkeersplateau ter hoogte van de school verduidelijkt de oversteekplaats. Aan de school zijn bovendien nieuwe fietsbeugels geplaatst en werden de toegangen afgeschermd van de rijweg met een hekwerk. Ten slotte is er ook aan voetgangers gedacht en zijn de voetpaden waterpas gelegd en comfortabeler gemaakt.

Oude kasseien in stad verdwijnen

“Het district werkt systematisch de oude kasseien in de stad weg”, zegt districtsvoorzitter Paul Cordy. “Ze zijn voor veel fietsers onveilig bij regenweer, bieden veel te weinig comfort en veroorzaken geluidsoverlast.”

”Een fietsroute is maar zo veilig als zijn zwakste schakel”, zegt schepen voor Mobiliteit Koen Kennis. “Veilige en comfortabele fietsinfrastructuur en logische fietsverbindingen zijn de eerste voorwaarden om mensen te laten fietsen! Deze legislatuur wordt daarom ruim 35 miljoen euro besteed in kader van missing links en andere belangrijke fietsprojecten. Nu we de kaap van 100 missing links bereikt hebben, verleggen we onze doelstelling naar 120 missing links tegen het einde van dit jaar.”

Stad Antwerpen werkt honderdste ‘missing link’ tussen fietsroutes weg
Foto: Kioni Papadopoulos
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio