Hopen op Umicore op Opel-site in Antwerpen

De waszaal voor de arbeiders op Opel-site in Antwerpen. Foto: Kris Hossey

Hopen op Umicore op Opel-site in Antwerpen

Print

Het Antwerpse stadsbestuur en de haven ijveren ervoor dat onderneming Umicore zijn nieuwe Europese batterijgroep op de Opel-site vestigt, zo schrijft De Tijd.

De Belgische Materialengroep Umicore behaalt wereldwijd grote successen met zijn batterij- ­activiteiten, voortgestuwd door de opkomst van elektrische auto’s. In Hoboken hebben ze al de grootste recyclagefabriek voor elektronica ter wereld. Het bedrijf kondigde aan 660 miljoen euro te zullen investeren in nieuwe fabrieken voor de productie van materialen voor batterijen in Europa en China.

Topman Marc Grynberg sluit volgens zakenkrant De Tijd niet uit dat de Europese fabriek, die al in 2020 operationeel moet zijn, in België komt. “De selectieprocedure loopt. De beslissing valt nog dit jaar”, zei Grynberg.

Voor de reusachtige en leegstaande Opel-site in de haven zou Umicore een ideale oplossing zijn. De haven en het stadsbestuur zetten dan ook alle zeilen bij om de vis binnen te halen.

“We zullen contact opnemen met Umicore”, luidt het bij zowel burgemeester Bart De Wever als bij haventopman Jacques Vandermeiren. “We mikken op investeringen in de circulaire economie, waarbij afval wordt gerecycleerd, en op industrie met veel toegevoegde waarde. Industrie 4.0 zeg maar”, zei Vandermeiren.

Ook Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) wees erop dat Vlaanderen een voortrekkersrol wil spelen in de batterijtechnologie.

Grynberg gaf al aan welke criteria belangrijk zijn. “Het land waar we investeren moet voldoende geschoolde mensen hebben, de loon- en energiekosten moeten concurrentieel zijn en de energiebevoorrading moet goed zijn.”

ARCHIEF. Zeven jaar leegstand: zo ligt de Opel-site er nu bij