© REUTERS

Oxfam-Solidariteit “gechoqueerd en verbijsterd” na onthullingen over orgieën met prostituees

Oxfam-Solidariteit zegt “gechoqueerd en verbijsterd” te zijn over de jongste onthullingen over feestjes van medewerkers van de Engelse tak van Oxfam met prostituees in Tsjaad. “Hoewel we deze informatie niet kunnen bevestigen op dit moment, toont dit opnieuw onaanvaardbaar gedrag van enkele mensen en de noodzaak van een sectorbrede aanpak om het probleem grondig aan te pakken”, stelt Stefaan Declercq, secretaris-generaal van Oxfam-Solidariteit, in een persbericht.

Oxfam herhaalt dat sinds de Haïti-zaak in 2011 meerdere “interne maatregelen zijn genomen om deze onaanvaardbare gedragingen te vermijden”.

De Britse krant The Observer schreef zondag dat ook in Tsjaad medewerkers van Oxfam prostituees betaald hebben voor feestjes. Dat nieuws kwam twee dagen na een soortgelijk verhaal rond Oxfam-medewerkers in Haïti na de aardbeving in 2011. De gebeurtenissen in Tsjaad zouden zich meer dan tien jaar geleden voorgedaan hebben, toen de Belg Roland Van Hauwermeiren de Oxfam-operaties in Tsjaad leidde.

Oxfam-Solidariteit zegt de discussie binnen de humanitaire sector en internationale samenwerking te willen aangaan om “efficiënte mechanismen voor informatie-uitwisseling te installeren met betrekking tot personeel dat betrokken is in zulke zaken”.

Oxfam herhaalt dat het sinds de Haïti-zaak een aantal maatregelen heeft genomen om seksueel wangedrag en onfatsoenlijk gedrag te voorkomen en verandering te brengen in de manier waarop de organisatie omgaat met beschuldigingen inzake seksueel wangedrag en ongewenste intimiteiten. “Er is een internationaal beschermingscomité (Safeguarding Taskforce) opgezet ter preventie van seksueel wangedrag en ongewenste intimiteiten, er is een permanente hotline waar wangedrag kan gemeld worden en er zijn interne sensibiliseringsprogramma’s voor preventie en omgaan met klachten. Oxfam heeft eveneens haar ‘Code of Conduct’ aangepast. Deze gedragscode is nu vooral gericht op preventie. De begeleiding van slachtoffers staat eveneens centraal in deze nieuwe maatregelen.”

© AP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER