Jambon: “Onbegrijpelijk dat Mary vrijspraak Abdeslam vraagt”

Advocaat Sven Mary vroeg vrijdag de vrijspraak voor Salah Abdeslam op basis van procedurefouten. Foto: AFP

Jambon: “Onbegrijpelijk dat Mary vrijspraak Abdeslam vraagt”

Print
Brussel -

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) heeft vragen bij de vraag van advocaat Sven Mary voor de vrijspraak van Salah Abdeslam op het proces rond het schietincident in Vorst. “Een advocaat moet ervoor zorgen dat iemand een correcte straf krijgt. Dat Mary nu de vrijspraak vraagt is echt twee straten te ver, “ zei hij zondag in De Zevende Dag.

Jambon: “Onbegrijpelijk dat Mary vrijspraak Abdeslam vraagt”
Jan Jambon. Foto: BELGA

Sven Mary riep donderdag op het proces procedurekwesties in. Bij de aanstelling van een onderzoeksrechter is volgens hem een inbreuk gepleegd op de taalwetgeving, waardoor de strafvordering onontvankelijk is en het hele onderzoek nietig, én Abdeslam bijgevolg moet vrijuit gaan.

Volgens Jambon mag een procedurefout ook nooit tot een vrijspraak leiden. “Als er procedurefouten gemaakt werden, moet het proces misschien worden overgedaan, maar dit kan toch niet tot vrijspraak leiden? “, aldus de minister.

“Onaanvaardbaar”

“Het wordt tijd om minister Jambon te herinneren aan de principes van de scheiding der machten”, reageert meester Sven Mary op de uithaal van Jambon. “Het is onaanvaardbaar dat een minister in functie zich inlaat met een zaak die hangende is voor een rechtbank”, zegt meester Mary. “Op deze manier zet hij de rechtbank in een delicaat dossier, met een delicaat probleem, onder druk.”

“Ik neem er ook akte van dat hij vindt dat er voor iemand als Salah Abdeslam geen vrijspraak mag gevraagd worden en stelt dat de advocaat er enkel moet op toezien dat er een juiste bestraffing volgt”, gaat meester Mary verder. “Dat klopt niet, een advocaat moet er in de eerste plaats op toezien dat de rechtsregels en procedure gerespecteerd worden, zelfs voor iemand als Salah Abdeslam. Met deze populistische uitspraken paait hij misschien een breed publiek maar dat is niet zijn taak als minister.”

“Misschien moet de N-VA zich ook eens afvragen waarom er in Brussel geen tweetalige onderzoeksrechters meer zijn”, aldus nog de strafpleiter. “Dat is namelijk het gevolg van de splitsing van de Brusselse rechtbank van eerste aanleg in een Franstalige en een Nederlandstalige rechtbank.”

MEEST RECENT