“Deels door omstandigheden,deels door mezelf”

Belgische medaillehoop krijgt stevige knauw: geen podium voor Seppe Smits en Bart Swings op Winterspelen

Print

Seppe Smits en Bart Swings zijn er zondag niet in geslaagd om België een eerste medaille op de Winterspelen in Pyeongchang te bezorgen. Wereldkampioen Smits strandde in de slopestyle-finale in het snowboarden op de tiende plek en greep dus net naast een olympisch diploma: het goud was verrassend weggelegd voor de Amerikaan Redmond Gerard. Schaatser Swings reed een verdienstelijke vijf kilometer maar strandde uiteindelijk op de zesde plaats. De Nederlander Sven Kramer zorgde op die 5.000 ometer voor een unicum door voor de derde keer op rij olympisch goud te pakken op die afstand!

Seppe Smits: “Deels door omstandigheden,deels door mezelf”

Smits liet gisteren weten dat zijn grote doel gerealiseerd was door het bereiken van de finale, iets wat hem vier jaar geleden in Sochi net niet lukte. “Alles wat nu nog komt is een bonus”, luidde het. De weersomstandigheden maakten het niet makkelijk voor de finalisten: door de stevige wind gingen 7 van de 11 deelnemers tegen de grond in hun eerste run. Helaas gold dat ook voor Smits, die met een score van 31.11 de eerste run als laatste afsloot.

Belgische medaillehoop krijgt stevige knauw: geen podium voor Seppe Smits en Bart Swings op Winterspelen
Smits kwam ten val in zijn eerste run, maar bleef wel goed recht in run twee en drie. Foto: Photo News

In zijn tweede run begon Smits goed. Onze landgenoot nam nadien geen al te grote risico’s meer, bleef recht en eindigde met een degelijke score van 69.03, waarmee hij op de voorlopige achtste plek terechtkwam. In zijn derde run kon de wereldkampioen zijn score niet verbeteren (66.18). Helaas voor Smits zette de amper 17-jarige Amerikaan Redmond Gerard en majestueuze laatste run neer, waar hij met een score van 87.16 zichzelf van de laatste naar de eerste plek katapulteerde. Ook Max Parrot (Canada) ging met 86.00 nog over Smits, die tiende werd. Onze landgenoot greep zo naast een olympisch diploma, een certificaat dat wordt uitgereikt aan de beste acht in een olympische discipline. Red Gerard zou het uiteindelijk volhouden bovenaan het klassement en goud pakken: de Canadezen Max Parrot en Mark McMorris legden beslag op zilver en brons.

“Ik heb een dubbel gevoel omdat ik vandaag niet het beste van mezelf heb kunnen laten zien”, vertelde de Belgische vlaggendrager na zijn wedstrijd in het Phoenix Snow Park. Door de wind had Smits het moeilijk om de run neer te zetten die hij in gedachten had. “Ik ben wel blij dat ik iets heb kunnen tonen, maar ik wilde technischere tricks doen.”

Belgische medaillehoop krijgt stevige knauw: geen podium voor Seppe Smits en Bart Swings op Winterspelen
Foto: AFP

Vorig jaar werd Smits wereldkampioen en mocht hij zich dus, althans op papier, nummer 1 van de wereld noemen. Op dat WK in Sierra Nevada ontbraken evenwel meerdere toppers die wél meededen in Pyeongchang. “Elke wedstrijd is een momentopname. Nergens staat 100 procent van de wereldtop aan de start”, zegt Smits. “Dat was zo op het WK en is ook hier het geval. Voor bijvoorbeeld Canada en Amerika mogen slechts vier atleten deelnemen, maar het kan even goed zijn dat een atleet die niet werd geselecteerd vandaag heel goed had gepresteerd en op het podium had gestaan. De Spelen blijven een speciale wedstrijd, alleen al door de hoeveelheid media-aandacht. Maar snowboarden is veel groter dan alleen de Olympische Spelen.”

Belgische medaillehoop krijgt stevige knauw: geen podium voor Seppe Smits en Bart Swings op Winterspelen
Foto: BELGA

Smits werd vooraf getipt als potentiële medaillewinnaar. “Als ik vandaag naar het niveau kijk, dan had ik top vijf kunnen halen als ik mijn run perfect had kunnen landen. Eerste was ik waarschijnlijk niet geworden. Door de weersomstandigheden was het vandaag gewoon heel moeilijk. Je moest wat geluk hebben met de wind. Het is jammer dat ik niet heb kunnen tonen wat ik waard ben in het snowboarden.” Over tien dagen komt Smits samen met Sebbe De Buck en Stef Vandeweyer, die de kwalificaties niet overleefden, nog in actie in de big air. “Dat is een heel andere wedstrijd, die mij in principe iets minder ligt”, aldus Smits, die nog altijd last ondervindt van zijn knie. “Maar ik ga er uiteraard volledig voor, met als eerste doel de finale halen.”

Bart Swings: knap zesde in dolle race

Schaatser Bart Swings slaagde er niet in om zijn wedstrijd op de 5.000 meter tegen zijn Zuid-Koreaanse tegenstander Seung-Hoon Lee te kloppen. De 26-jarige Leuvenaar finishte in 6 minuten en 14,57 seconden, 42 honderdsten trager dan Lee. Swings en Lee waren wel (duidelijk) de snelste schaatsers van de eerste vijf reeksen en stonden voorlopig eerste en tweede maar na hen kwamen de grote kleppers nog in actie.

Belgische medaillehoop krijgt stevige knauw: geen podium voor Seppe Smits en Bart Swings op Winterspelen
Foto: EPA-EFE

Het weerhield het thuispubliek niet van om helemaal uit de bol te gaan bij de wedstrijd van Lee en Swings:

Na de pauze dook de Nieuw-Zeelander Peter Michael als eerste onder de tijd van Lee, maar de Nederlander Jan Blokhuijsen kon enigszins verrassend de tijd van Swings niet kloppen, waardoor de hoop op een podiumplaats levend bleef. Maar toen moesten de grote kanonnen nog komen: de Canadees Ted-Jan Bloemen en Sverre Lund Pedersen zorgden ervoor dat Swings al zeker geen podium haalde.

Maar dan moest topfavoriet Sven Kramer nog komen. De Nederlander verloor op de 5.000 meter al sinds 2008 niet meer op het WK of de Olympische Winterspelen. Enkel op het WK in 2011 (toen Kramer niet deelnam) won zijn landgenoot Bob de Jong.

De 31-jarige Kramer ontgoochelde niet en nam van bij de start afstand van zijn concurrenten. Hij finishte uiteindelijk in een indrukwekkende 6:09:76, een olympisch record…

Kramer was uiteindelijk 1.85 sneller dan de tot Canadees genaturaliseerde Nederlander Ted-Jan Bloemen, die tevens het wereldrecord op deze afstand in handen heeft. Het brons ging naar de Noor Sverre Lund Pedersen.

Swings: “Ik mag tevreden over mijn prestatie”

Bart Swings bleef met 6:14.57 drie seconden boven zijn Belgische record, maar tekende wel voor zijn snelste chrono ooit op een laaglandbaan. Het leverde Swings een verdienstelijke zesde plaats op in het klassement. Na afloop van zijn race verscheen Swings met een brede glimlach in de mixed zone van het Gangneung Oval. “Ik heb een sterke en vlakke rit gereden. Het volstaat niet voor het podium, maar ik mag tevreden over mijn prestatie”, reageerde hij.

Swings kwam uit in de vijfde rit, tegen thuisrijder Lee Seung-Hoon. De Leuvenaar reed quasi de hele wedstrijd op kop maar moest in de slotfase de stevig versnellende Zuid-Koreaan toch nog voor zich dulden. “Jammer dat ik mijn rit verlies, maar ik wist dat hij een stevig eindschot had. De laatste ronden rijdt hij 29.0, 29.1, da’s superhard. Dat kon ik jammer genoeg niet pareren.”

Belgische medaillehoop krijgt stevige knauw: geen podium voor Seppe Smits en Bart Swings op Winterspelen
Foto: BELGA

Het publiek ging tijdens de wedstrijd, en dan vooral op het einde, helemaal uit zijn dak. “Het was een zot gevoel”, aldus Swings. “Vanaf dat Lee aanzette in de slotronden, voelde ik dat het publiek meeging. Hij trok mij ook mee. Daarom was mijn verval zo klein. Ik moet gewoon tevreden zijn over mijn wedstrijd. Ik heb ervan genoten.”

Swings kan met vertrouwen vooruitkijken naar de 1.500 meter van dinsdag en de massastart op de voorlaatste dag van de Spelen. “Het gevoel dat ik de laatste maanden had op training, komt er nu uit. Deze tijd is niet goed genoeg voor het podium, maar ik kan er de komende dagen wel mee aan de slag.”

Swings start overigens ook op de 10 km, zo maakte zijn coach Jelle Spruyt na de race bekend. Swings stond eerste reserve maar omdat er een plaats vrijkwam, kan Swings komende donderdag (16 februari) aantreden op de 10.000 meter.

Belgische medaillehoop krijgt stevige knauw: geen podium voor Seppe Smits en Bart Swings op Winterspelen
Foto: AP

Coach Swings: “Een goeie start van de Spelen”

Jelle Spruyt was tevreden met de prestatie van zijn pupil Bart Swings. “Hij rijdt zijn snelste rit ooit op een laaglandbaan. Dat is sowieso goed. Voor het podium is het niet goed genoeg, maar we wisten op voorhand dat dit moeilijk zou worden”, vertelde de coach van de Leuvense schaatser in de mixed zone van het Gangneung Oval, de olympische schaatsarena.

“Dit is een goeie start van de Spelen. Het ziet er ook veelbelovend uit voor het vervolg. Bart vertelde me net dat hij niet stikkapot zit. Lee heeft Bart wel geklopt en dat is nu net de grote favoriet voor de massastart”, lacht Spruyt. “Maar dat is een andere race. Ik ben tevreden.”

Spruyt had zondag ook een nieuwtje in petto. Bart Swings rijdt naast de geplande 1.500 meter en massastart ook de 10 km. “Bart was eerste reserve en Nieuw-Zeeland heeft zich teruggetrokken. Hij maakt op de 10 km zeker kans op een goed klassement. Misschien kan hij er de prestatie van Sotsji evenaren (Swings werd vijfde in 2014, red). Maar er is ook veel tijd tussen zijn races en in plaats van te trainen kan hij een 10 km rijden. Hij heeft er zeker zin in.”

Meer sportnieuws