© AFP

Fransman Di Grégorio troeft Calmejane en Gallopin af in koninginnenrit Ronde van de Provence

Rémy Di Grégorio (Delko Marseille Provence KTM) heeft zaterdag de koninginnenrit in de derde editie van de Ronde van de Provence (cat. 2.1) gewonnen. Na 144,5 kilometer bleef de 32-jarige Fransman op de Col de l’Espigouilier zijn landgenoten Lilian Calmejane en Tony Gallopin voor.

Alexandre Geniez (AG23) kwam ook met de eerste groep van acht renners over de streep en behield zijn leiderstrui. De 29-jarige Fransman heeft vijf seconden voor op Gallopin. Rudy Molard is op zeven seconden derde in een wedstrijd die door de thuisrijders gedomineerd wordt. Eliot Lietaer, met een zestiende stek op 1:17 best Belg, is pas de tweede niet-Fransman in de stand.

Na een snelle start en tal van aanvalspogingen duurde het tot kilometer 30 voor de vroege vlucht vorm kreeg met vijf renners. Jimmy Turgis, Julien Antormarchi, Marco Bernardinetti, Lucas De Rossi en onze landgenoot Ludovic Robeet kregen nooit meer dan drie minuten van het peloton, waarin leider AG2R voor leider Geniez controleerde. Op de eerste van twee beklimmingen van de Col de l`Espigoulier zakte de bonus van de vluchters snel en dunde het peloton uit tot zo’n 60 renners. In de afdaling waagde onze landgenoot Tom Dernies zijn kans. Hij kon de slotklim alleen aanvatten, maar zag na twee kilometer klimmen een klein peloton terugkeren. Ook heel wat favorieten probeerden iets, onder meer Gallopin en Calmejane zagen hun poging stranden. Leider Geniez kreeg het moeilijk, maar hield stand. In de sprint bergop was Di Grégorio de sterkste.

Di Grégorio boekte zijn eerste zege sinds maart 2014, toen hij een rit in de Ronde van Taiwan (2.1.) won. Daarnaast heeft hij nog een rit in de Ronde van Asturias (2.1) van 2012 en een etappe in Parijs-Nice (WT) van 2011 op zijn naam.

Meer sportnieuws