Mama krijgt applaus voor post over het huishouden: “Mannen, doe eens iets zonder dat we het vragen”

Foto: constance hall

Mama

Mama krijgt applaus voor post over het huishouden: “Mannen, doe eens iets zonder dat we het vragen”

Print

Een mama van vier kinderen heeft op Facebook een gevoelige snaar geraakt. De Australische Constance Hall riep in een post, die meer dan 100.000 keer gedeeld werd, mannen op om uit zichzelf mee te helpen in het huishouden.

De kans bestaat dat u nooit van de blogster Constance Hall gehoord hebt, maar in Australië en Groot-Brittannië is deze mama van vier kinderen een begrip. Vooral haar posts op Facebook, waarin ze geen blad voor de mond neemt, worden gretig gedeeld. Zo was ze goudeerlijk over seks met kinderen in huis, riep ze moeders op om hun vriendinnen te koesteren en schreef ze na haar scheiding over single mama’s. Ondertussen is Hall niet meer single: haar nieuwe vriend heeft ook twee kinderen en ondertussen verwachten ze samen nog een kindje. Dat het huishouden met zes kinderen (en een zevende onderweg) niet altijd op rolletjes loopt, hoeft niet te verbazen. En aan haar nieuwe vriend is blijkbaar geen huisman verloren gegaan.

“De kanker van elke relatie”

“Je moet hem specifiek zeggen wat hij moet doen”, kreeg ze als advies. Dus dat deed ze:

- “Kan je het vuilnis buiten zetten?”

- “Kan jij opstaan voor de kinderen? Ik ben wat moe na het al 329 jaar alleen te doen.”

- “Kan jij naar de supermarkt gaan? Ik heb al drie manden was in de machine gestoken, ontbijt gemaakt, lunch, de schoolboeken van de kinderen gehaald en dat drijvende ding uit de vijver gehaald.”

En het hielp. “Maar ik was uitgeput, de hele tijd alle balletjes in de lucht houden, denken aan wat ik nog allemaal moest vragen en daarover zeuren. En zodra ik niets meer vroeg, gebeurde er NIETS.”

“Ik ben tot de conclusie gekomen dat het niet onze taak is om hulp te vragen of om lijstjes te maken. Doe gewoon iets. Denk aan elkaar en aan wat nodig is om het huishouden draaiende te houden. Is er iemand aan het werk en ligt de andere met zijn voeten omhoog? Is er iemand uit met vrienden terwijl de andere het dertiende stuk fruit van de dag schilt? Draagt één iemand alle gewicht? Want eens je stopt met vragen en zeuren, eens er geen lijstjes meer zijn, rest alleen stille wrok. En dat, mijn vrienden, is de kanker van elke relatie.”

Of om het anders samen te vatten: “Doe gewoon eens de afwas zonder dat we het vragen”.

“Vaders baysitten niet”

Hall oogstte veel bijval op deze Facebookpost, die meer dan 100.000 keer gedeeld werd en 200.000 duimpjes kreeg. “Mijn huwelijkstherapeut had een motto: niemand zit tot iedereen zit”, reageerde een vrouw. “Als er nog werk was voor één partner, moest de andere ook nog doen wat er te doen was.” Iemand anders vond de woorden ‘hulp vragen’ dan weer vreselijk : “Het impliceert dat het huishouden de taak is van de vrouw en dat de man haar een gunst verleent door te helpen. Zo is het niet: het is een gedeelde verantwoordelijkheid, tussen beide partners die evenveel moeten doen. Net zoals vaders niet ‘babysitten’, men noemt dat gewoon ‘ouder zijn’”.

NIET TE MISSEN