Striptekenaar Jeff Broeckx gehuldigd in Merksem

Jeff Broeckx op een foto uit 2012 Foto: env

Striptekenaar Jeff Broeckx gehuldigd in Merksem

Print
Merksem -

De Merksemse striptekenaar Jeff Broeckx (75), bekend van onder andere ‘Bessy’, gaat na een carrière van bijna 60 jaar op pensioen. Hij werd zaterdag gehuldigd in het Antwerpse district Merksem, in het bijzijn van zijn collega-striptekenaars.

Jeff Broeckx tekende zijn eerste strip, De Witte Hinde, al op elfjarige leeftijd. Op zijn zestiende ging hij als tekenaar aan de slag bij Standaard Uitgeverij, waar hij vooral schoolboeken illustreerde. In de jaren daarna tekende hij stripreeksen als ‘Serge’ en ‘Dag en Heidi’.

Het meest bekende werk van Broeckx is echter ‘Bessy’, een strip waarin de langharige collie Bessy en haar baasje Andy Cayoon allerlei avonturen beleven in het Wilde Westen. De strip werd gecreëerd door Willy Vandersteen en Karel Verschuere, maar vanaf 1970 nam Jeff Broeckx de productie ervan over. Dat resulteerde later ook nog in ‘Bessy Natuurkommando’, een modernere versie van Bessy met bijkomende personages.

In zijn latere carrière tekende Broeckx nog verhalen van ‘Musti’ en ‘Junior Suske en Wiske’. In 2008 beloont de Vlaamse Onafhankelijke Stripgilde de tekenaar met een Stripvos, de prijs voor de meest opmerkelijke en rijkgevulde carrière.

Voor die carrière zette het district Merksem hem zaterdag in de bloemetjes. “Jeff Broeckx woont al ongeveer twintig jaar in Merksem, hij is getrouwd met een Merksemse en hij heeft Merksem ook in sommige van zijn stripverhalen verwerkt. En als je dan terugkijkt op wat hij allemaal verwezenlijkt heeft, zijn er redenen genoeg om hem te vieren”, zegt districtsschepen voor Cultuur Gilbert Verstraelen.

De huldiging werd bijgewoond door collega-striptekenaars als Paul Geerts en Marc Verhaegen, alsook de dochter van Willy Vandersteen en Jean Bosco Safari, die ook zeven jaar bij Studio Vandersteen actief was.

.

Nu in het nieuws