© McLaren F1 team

“Duidelijkheid nodig over F1-reglement in 2021”

McLaren-CEO Zak Brown vindt dat Liberty media zo snel mogelijk klare koffie moet schenken over de F1-reglementen na 2020, dit om politieke spelletjes te vermijden.

Langzaam maar zeker begint Liberty Media zijn stempel te drukken op de Formule 1. Tot nog toe zijn het alleen nog maar kleine dingen zoals het wijzigen van de starttijd van de races of het feit dat we afscheid moeten nemen van de grid girls.

Na het seizoen 2020 willen de Amerikanen echter grotere reglementswijzigingen doorvoeren, op motorisch vlak en op financieel gebied. Er wordt verwacht dat dit jaar al een paar belangrijke knopen worden doorgehakt.

Het eerste voorstel dat Ross Brawn naar de teams toe heeft gedaan werd alleszins niet op gejuich onthaald. Ferrari-baas Sergio Marchionne dreigt er zelfs mee de sport te verlaten als dat de ingeslagen weg wordt. Zak Brown vindt dat de Formule 1 duidelijkheid moet scheppen om juist dit soort politieke spelletjes te vermijden.

“Het wordt zeker en vast nog een hele klus, de onderhandelingen voor na 2020,” aldus Brown. “Ik denk dat ze op commercieel vlak op de goede weg zitten. Ze zullen heus nog wel wat fouten maken maar het zou niet eerlijk zijn om te verwachten dat ze overal tien op tien zullen scoren. Ze zullen nog leergeld betalen maar ik ben tevreden over de dingen die ze proberen.”

“Ik denk dat de FIA en Liberty Media moeten zorgen dat ze snel duidelijk scheppen en de onderhandelingen kunnen afsluiten want het zullen moeilijke gesprekken worden, zoveel te langer ze aanslepen zoveel te grimmiger wordt de sfeer.”

“We moeten goed voorbereid zijn voor 2021 want er zullen nieuwe constructeurs komen en nieuwe teams. We weten allemaal dat het een paar jaar duurt eer je klaar bent om de stap echt te zetten dus zou ik het logisch vinden moesten we halverwege het seizoen weten waar we aan toe zijn. Als het langer zou duren wordt het op technisch vlak een hele uitdaging.”

Over de nieuwe motoren zijn Mercedes, Renault en Ferrari het eens dat ze niet tevreden zijn met het voorstel. Een ander heikel punt, namelijk het budgetplafond, zorgt wel voor verdeeldheid tussen de verschillende teams.

“Liberty Media heeft de teams een idee gegeven van waar het heen wil, nog niet in detail maar ze hebben een algemeen beeld geschept,” gaat Brown verder. “De motoren, het budgetplafond en de verdeling van de inkomsten, dat zijn de drie dingen waar we van op de hoogte zijn. Over de verdeling van de inkomsten weten we ook nog niet hoe het er zal uitzien.”

De Amerikaan vindt dat de F1 echt werk moet maken van de verdeling van de inkomsten.

“Ik heb er helemaal niets op tegen dat er mensen zijn die meer verdienen dan anderen. We moeten er echter wel voor zorgen dat ze dat niet kunnen misbruiken om een kloof te slaan met de andere teams zoals dat nu wel het geval is,” besluit Brown.

Meer F1-nieuws op F1journaal.be:

Meer sportnieuws