© AP

OVERZICHT. Dit gebeurde er al op de eerste echte competitiedag in Pyeongchang

De Olympische Winterspelen 2018 zijn zaterdag officieel op gang getrapt. Voor de Belgen waren vooral de kwalificaties in de slopestyle interessant aangezien daar drie landgenoten streden voor een finaleplek, maar behalve de stunts van Seppe Smits en co. viel er natuurlijk nog heel wat te volgen in Pyeongchang. Een overzicht van wat er op de eerste competitiedag van de Winterspelen al is gebeurd.

In het cross-country skiën werden de eerste medailles van de Olympische Winterspelen 2018 uitgereikt. Het goud ging naar de Zweedse Charlotte Kalla, voor wie het de derde gouden olympische medaille is: in 2010 pakte Kalla in Vancouver al goud op de 10 km freestylen en in 2014 in Sochi deed ze hetzelfde in de 4x5 km estafette. Het zilver ging naar de Noorse Marit Bjorgen, brons was weggelegd voor de Finse Krista Pärmäkoski.

© Photo News

In het snowboarden plaatste Seppe Smits zich net voor de finale van deslopestyle: hij werd zesde met een score van 78.36. De Canadees Max Parrot liet in dezelfde heat de beste score van de dag noteren (87.36), al moest zijn landgenoot Mark McMorris amper onderdoen (86.83). De andere drie finalisten uit heat twee zijn Redmond Gerard (Verenigde Staten), Staale Sandbech (Noorwegen) en Tyler Nicholson (Canada). Overigens kwam de Zweed Mans Hedberg stevig ten val in zijn eerste run. Na wat medische bijstand liet hij verstek gaan voor zijn tweede poging. Frappant detail: Hedberg brak nog geen jaar geleden zijn nek bij een val tijdens de Nine Knights-snowboardcompetitie… in heat 1 moest ook Niek van der Velden al weggebracht worden na een val in de opwarming, waarbij de Nederlander zijn schouder brak.

© Photo News

Seppe De Buck (59.40) kon zich in de eerste heat van de kwalificaties in de slopestyle niet plaatsen voor de finale. De amper 18-jarige Noor Marcus Kleveland deed dat wel met een topscore van 83.71. De vijf andere snowboarders die zich in heat 1 plaatsten voor de finale zijn Carlos Garcia Knight (Nieuw-Zeeland), Sebastien Toutant (Canada), Mons Roisland (Noorwegen), Torgeir Bergrem (Noorwegen) en Niklas Mattsson (Zweden).

© Photo News

In de curling(round-robin) werden net zoals donderdag en vrijdag groepswedstrijden afgewerkt in het gemengd dubbelspel. Wereldkampioen Zwitserland ging daarin met zware cijfers (7-2) onderuit tegen vicewereldkampioen Canada, een opmerkelijk resultaat. De Russische curlingspelers wonnen van gastland Zuid-Korea (6-5), China versloeg de Verenigde Staten (6-4) en Noorwegen was net iets te sterk voor buur Finland (7-6).

© AP

In de afdaling liet Vincent Kriechmayr de beste tijd optekenen tijdens de laatste training. De Oostenrijkse skiër kan dus met vertrouwen toeleven naar de race van morgen (zondag). In tegenstelling to zaterdag, toen de start door de hevige wind was verlaagd naar de hoogte van de super-G, kon deze maal wel vanaf de top van de piste van Jeongson naar beneden geskied worden. Kriechmayr was de snelste in 1:40.76, gevolgd door de Noren Kjetil Jansrud (1:40.88) en Aksel Lund Svindal (1:41.11). Wereldbekerleider in de afdaling, de Zwitser Beat Feuz, werd pas 45e in 1:43.95.

© AFP

Meer sportnieuws