Vogue onder vuur voor onbetaalde stages

Foto: Shutterstock

Mode

Vogue onder vuur voor onbetaalde stages

Print
Het Britse blad Vogue wordt op de vingers getikt omdat het bedrijf soms maandenlang onbetaalde stageplekken zou gebruiken om gewone arbeidskrachten te vervangen. De stagiairs doen hetzelfde werk als 'gewone' werknemers, maar worden dus niet betaald.

Omdat het goed staat op de cv, kunnen modebladen als Vogue meestal kiezen uit een klein leger van mensen die bereid zijn tegen weinig betaling te werken. En dat doet Vogue dan ook.

Het Britse modeblad wordt op de vingers getikt omdat het soms maandenlang stagiairs zou inzetten om onbetaald te werken. Het takenpakket van een stagiair omvat bijvoorbeeld het 'fashion team' assisteren door interviews uit te schrijven of te helpen met online teksten of samples op te vragen. Het werk is niet betaald, en de stagiairs krijgen ook niet de onkostenvergoeding van 80 dollar per week die gewone werknemers wel krijgen. 

Graduate Fog, een instelling die streeft naar eerlijke stageplekken, vindt dat Vogue haar stagiairs een minimumloon moet uitbetalen omdat ze meer doen dan het werk van een stagiair. Condé Nast ontkent dit en zegt dat ze geen onrechtmatig gebruik maakt van stageplekken.

Toch vindt Graduate Fog de omgang van Vogue met stagiairs en stageplekken en vooral het langdurige inzetten ervan ontgoochelend. "Enninful, Vogue's nieuwe uitgever, pleit voor meer diversiteit en een frisse vibe op de werkvloer, en dat is goed. Maar stagiairs langdurig niet betalen ontneemt zo heel wat kansen van jonge, talentvolle mensen die zich een baan zonder loon niet kunnen veroorloven. Het is aan Enninful om hier ook écht een verschil te maken in de modewereld." 

 

NIET TE MISSEN