© Patrick De Roo

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Archeologen vinden zwaard aan Kipdorpbrug

Naast aardewerk, pijpenkopjes, speelgoed, munten en munitie hebben archeologen nu ook een zwaard van 83 centimeter lang gevonden aan de archeologische Kipdorpsite.

REBECCA VAN REMOORTERE

In het kader van de werken aan de Noorderlijn worden momenteel de laatste opgravingen aan de 16de-eeuwse Kipdorpsite uitgevoerd. Een deel van de Kipdorpbrug, de stadsmuur en het bastion worden er tot op de fundamenten onderzocht. Deze week stootten de archeologen op een volledig zwaard van 83 centimeter lang in de grachtlaag. Naar schatting dateert het zwaard uit de 16de of 17de eeuw. Het is daarom volgens de archeologen aannemelijk dat het zwaard gediend heeft in de Tachtigjarige oorlog, maar dat moet nader onderzoek nog uitwijzen.

Wie de vondsten zelf eens wil gaan bekijken, kan dit weekend afzakken naar de site voor het gratis publieksweekend. “De bezoekers krijgen een unieke kans om over en onder de Kipdorpbrug te wandelen en de historische bastion- en stadsmuren te bewonderen. Na de opgraving zal de aannemer op deze plaats de werken voor de tunnels verderzetten en zal ook de archeologische site in het nieuwe ontwerp verwerkt worden”, vertelt schepen van Onroerend Erfgoed Rob Van de Velde (N-VA).

De archeologen beloven een totaalprogramma met randanimatie, verhalenvertellers, optredens van re-enactmentgroepen en aangepaste muziek. Zaterdag is de werf open van 13 tot 22u en zondag van 10 tot 18u.

www.antwerpenmorgen.be

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio