KAART. Stad is er klaar voor: fietser moet sneeuwvrij door Antwerpen kunnen rijden

Foto: Victoriano Moreno

KAART. Stad is er klaar voor: fietser moet sneeuwvrij door Antwerpen kunnen rijden

Print
Antwerpen - Schepen Caroline Bastiaens (CD&V) is ervan overtuigd dat de fietsers met de voorspelde sneeuwval vrijdag veilig de baan op zullen kunnen. Zo worden wagens met sneeuwschuiven ingezet op de fietspaden.

Bastiaens kreeg in december veel kritiek. Belangrijke fietsassen geraakten niet sneeuw- en ijzelvrij. De Fietsersbond omschreef te toestand van de fietspaden toen als “belabberd”. De schepen beloofde een evaluatie. Daaruit blijkt dat de stadsdiensten geconfronteerd werden met onvoldoende voorraad aan zout en pekel, veel sneeuwval op korte termijn en enkele defecte sneeuwruimwagens.

“We zijn er nu klaar voor”, zegt Bastiaens. “We geloven erin dat er vrijdag bij sneeuwval weinig tot geen problemen zullen zijn op de prioritaire fietspaden. Alles is aanwezig om het hoofd te kunnen bieden aan de sneeuw en de ijzel. Bovendien beschikken we nu over twee wagens met sneeuwschuiven voor de fietspaden. We huren die. Daardoor beschikken we over een divers aanbod aan instrumenten om de fietspaden sneeuwvrij te maken, van pekel tot borstels en sneeuwschuiven.” Op basis van een vooraf uitgetekende kaart krijgen de voornaamste fietsroutes voorrang.

 

Dit zijn de fietspaden die prioritair sneeuwvrij worden gemaakt:

Komende nacht wordt vanaf 2 uur begonnen met het preventief strooien op bruggen, op- en afritten, grote invalswegen, spoeddiensten, grote wijkwegen, de routes van het openbaar vervoer en de fietspaden. Dit in het kader van 'code rood preventief'. Acht wagens strooien op de wegen en vijf op de fietspaden. Dit wordt volgehouden tot 12 uur vrijdagmiddag.

Als het dan vrijdag daadwerkelijk begint te sneeuwen, wordt er overgeschakeld naar code rood. Veertien wagens strooien dan de straten en negen de fietspaden. Daarbij wordt ook personeel van andere diensten, zoals de veegploegen en de groendienst, mee ingeschakeld.

Bekijk het overzicht van de stad Antwerpen met de prioritaire fietspaden

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio