Dit zijn de knapste carnavalstoeten van de Kempen

Print

Baarle-Hertog Foto: De Grenszuukers

En of de Kempen een carnavaltraditie hebben: de oudste optocht van het land wordt nog altijd in stoetersdorp Herenthout gehouden, maar ook andere plekken doen met gemak Oilsjt vergeten.

1. Peer Stoet Herenthout

Wat: De ‘oudste vastenavondstoet sinds 1892’ pronkt er wanneer u de volgende twee zondagen Herenthout binnen rijdt. Prins Stijn I neemt de fraaie optocht vol kleur, hilarische humor en geinig verpakte maatschappijkritiek op sleeptouw, met tientallen groepen en praalwagens. Het stoetersdorp verkeert deze periode volledig in de ban van dit volksgebruik.

Praktisch: zondag 11 en zondag 18 februari, telkens vanaf 13.30u in het centrum van Herenhout

 

2. Carnavalstoet Baarle-Hertog

Wat: Carnavalvereniging De Grenszuukers palmt zondag de unieke enclavetweeling Baarle-Hertog-Nassau in met een bonte optocht. Daarbij is een hoofdrol weggelegd voor de lokale jeugd. In dit Belgisch-Nederlandse grensgebied leeft carnaval nog altijd net ietsje feller.

Praktisch: zondag 11 februari om 13.11u in het centrum van Baarle-Hertog-Nassau.

 

3. Kindercarnaval Weelde

Wat: In de Ravelse deelgemeente Weelde delen zondag de kinderen de lakens uit. Lakens vol zotte kleuren, dat wel. De verschillende buurt van het dorp bouwen al weken aan de meest indrukwekkende praalwagens en bijhorende kleding voor de kinderen.

Praktisch: zondag 11 februari om 13.30u in het centrum van Weelde (Ravels).

 

4. Carnavalweekend Vosselaar

Wat: Vereniging Toeten Of Blazen zet het dorpscentrum van Vosselaar een heel weekend lang in het teken van de zotskap en zijn kuren. Op zaterdag is er het bal, zondag de 45ste editie van de weergaloze stoet met aansluitend een finaal carnavalbal.

Praktisch: zondag 11 februari om 13.30u in het centrum van Vosselaar

 

5. Optocht van Wortel

Wat: Zoals elk jaar organiseert de Brassband van Wortel (Hoogstraten) een kindernamiddag op zaterdag en een carnavalsoptocht met daarna het carnavalsbal op zondag. De muziekgroep kiest daarbij traditiegetrouw voor het weekend na het feitelijke carnvalweekend.

Praktisch: zondag 18 februari om 14.33u in het centrum van Wortel-Hoogstraten

 

6. Carnavalstoet Geel

Wat: Carnavalvereniging De Heiknuiters van Winkelomheide in Geel plannen hun optocht pas over een maand, maar het pretfestijn blijft niet minder dan een absolute aanrader. Prachtige praalwagens en kostelijke kostuums zorgen voor een geweldig feest.

Praktisch: zaterdag 3 maart om 14.11u in het centrum van Geel-Winkelomheide

 

7. Halfvastenoptocht van Rijkevorsel

Wat: Rijkevorsel sluit het Kempense carnavalseizoen af met de gebruikelijke Halfvastenoptocht, met dit jaar onder het klinkende motto ‘waar ze weten wat carnaval vieren is!’. De Rijkevorselse Rederijkers zorgen daarmee voor een laatste scheut verkleedplezier.

Praktisch: zondag 11 maart om 13.33u in het centrum van Rijkevorsel.

DOEN!