Kinderen rijden met de auto naar onderzoek in AZ Turnhout

Print

Video: Mia Uydens

Turnhout -

In het AZ Turnhout kunnen patiëntjes vanaf vandaag zelf naar een onderzoek rijden … met mini-auto’s.

Het gaat om een idee van de Vlaamse Kinderliga. Door het tochtje met de auto zou de stress bij de kinderen afnemen. Het ziekenhuis kreeg donderdag al twee mini-autootjes overhandigd.

“Aan boord van een mini-Mercedes of een witte Land Rover – compleet met lichten, toeter en een radio die kinderliedjes afspeelt – is de tocht naar een onderzoek een hele belevenis”, klinkt het bij het AZ Turnhout. De elektrische wagentjes worden met een afstandsbediening bestuurd door het ziekenhuispersoneel.

Kinderen rijden met de auto naar onderzoek in AZ Turnhout
Foto: Mia Uydens

“Het is veel aangenamer in zo’n autootje dan in een ziekenhuisbed of een rolwagen”, zegt Ann Van den Bossche, hoofdverpleegkundige pediatrie. “De auto zorgt ervoor dat kinderen blij en afgeleid naar het onderzoek vertrekken. Het neemt hun stress weg. En wanneer ouders hun kind blij zien vertrekken, zorgt dat er ook voor dat zij zich iets geruster voelen. Mocht het onderzoek wat zijn tegengevallen, dan zijn de kinderen nadien snel weer opgefleurd door de leuke rit terug naar de afdeling.”

“Dat moeten we in België ook doen”

De CliniCars zijn een initiatief van de vzw Vlaamse Kinderliga. De hulporganisatie haalde de mosterd in de Verenigde Staten. “Ik zag recent een filmpje waarin getoond werd hoe een brandweerkorps in de Verenigde Staten zo’n wagentjes aan een ziekenhuis schonk”, vertelt Joeri Verbraeken van de Vlaamse Kinderliga. “Ik dacht, dat moeten we ook in België doen. We contacteerden enkele ziekenhuizen met de vraag of ze interesse hadden. AZ Turnhout is ondertussen het derde ziekenhuis in Vlaanderen en het eerste in de provincie Antwerpen waar kinderen voortaan met de auto naar een onderzoek kunnen rijden.”

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio