Tom Ford legt uit waarom modellen op de catwalk dezelfde maten hebben

Mode

Tom Ford legt uit waarom modellen op de catwalk dezelfde maten hebben

Print
De Amerikaanse ontwerper Tom Ford heeft duidelijk gemaakt waarom veel meisjes in de modellenwereld dezelfde maten hebben: “Het is altijd al zo geweest”, zei hij in een interview met modesite Women’s Wear Daily. En die gewoonte heeft allemaal te maken met de werkdruk van de ontwerper.

Tom Ford probeert, net aan het begin van de modeweken, te verantwoorden waarom hij met modellen met standaardmaten werkt. Alles heeft te maken met het feit dat hij vaak pas op het laatste moment beslist welk meisje een bepaalde outfit zal dragen op de catwalk.“Ik kan het me gewoonweg niet permitteren om acht uur voor de show een model te selecteren en een op maat gemaakte outfit voor haar te maken. Mijn kledij is allemaal in dezelfde maat gemaakt”, klinkt het.

Tom Ford legt uit waarom modellen op de catwalk dezelfde maten hebben

Die zogenaamde gestandariseerde maat is een controversieel kenmerk van het modelandschap, want er wordt steeds meer gedrukt op het belang van diversiteit in de modewereld.

Onpraktisch

Volgens Ford zou dat vooral onpraktisch zijn. “De modellen hebben een maat, de kleren hebben dat ook. Pas je niet in de stuks, dan heb je de job niet”, zegt hij. Ford vindt wel dat hij in zijn campagnebeelden wel meer focust op modellen met verschillende maten en onderstreept dat hij zeker geen voorkeur voor graatmagere meisjes. Hij is ook van mening dat wanneer iedereen in de industrie pleit voor een grotere sample size, dat die de norm moet worden.

NIET TE MISSEN